Vivacom тества 5.5G

Телекомът достигна над 10 гигабита скорост в секунда в мрежата си през най-новата мобилна технология

Новини
17:06 - 10 Юни 2024
1630
Vivacom тества 5.5G

Vivacom прави следващата огромна крачка в развитието на телекомуникационния сектор, като първи в България и един от първите оператори в света стартира тестове на най-новата мобилна технология 5.5G.

Технологията е следващият важен етап в ерата на 5G и се базира на последния стандарт за мобилни мрежи 5G Advanced (Release 18), който бе финализиран само преди месец. Тази стъпка поставя Vivacom сред водещите оператори в света, които надграждат непрекъснато възможностите на мобилните си мрежи чрез нови функции в полза на бизнеса и крайните потребители.

„Ние сме първият оператор в България

и един от първите в света, които тестват 5.5G технологията,

което затвърждава ролята ни на иноватор в телеком сектора. Резултатите, които постигаме от 5.5G тестовете в лабораторни условия на този етап, са впечатляващи - средни скорости на download от над 10 Gbps и скорости на upload над 1 Gbps. Това потвърждава

увеличаването на капацитета на мрежата 10 пъти, в сравнение с първоначалния 5G стандарт.

Така ще бъде възможно да се увеличат до 10 пъти скоростта на предаване на данни и броя на свързаните в мрежата устройства.

В свят на непрекъснат ръст на потреблението на мобилни данни, новата технология ще даде възможност за развитие на услуги от следващо поколение и ще подпомогне еволюцията на мобилните мрежи към ерата 6G, която се очаква да започне през 2030 г.“, коментира Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

Основните предимства, които се очакват от 5.5G технологията за бизнеса и крайните потребители, са

много по-висока производителност, много по-висока ефективност и още по-ниско времезакъснение.

Ролята на изкуствения интелект ще бъде много по-голяма и се очаква той да стане неразделна част от всяко мрежово решение, осигурявайки още по-добра оптимизация на изразходваната енергия и производителността на мрежата. Увеличеният капацитет ще улесни високоскоростната широколентовa свързаност, необходима за услуги от следващо поколение, като 3D приложения, мобилни облачни услуги, приложения за игри и социални мрежи, добавена и виртуална реалност (AR/VR), автономни превозни средства и умни градове, които изискват огромен капацитет и по-висока скорост на предаване на данни.