Вивиан Уестууд и Роджър Уотърс поведоха стотици в подкрепа на Асандж

Сред събралите се беше и 58-годишния бивш гръцки министър на финансите Янис Варуфакис

Актуални новини
11:09 - 23 Февруари 2020
4045
Вивиан Уестууд и Роджър Уотърс поведоха стотици в подкрепа на Асандж

Стотици хора, между които дизайнерката Вивиан Уестууд и басистът на Пинк Флойд Роджър Уотърс, се събраха в Лондон, за да протестират срещу екстрадицията на Джулиан Асанж и с искане той да бъде освободен, съобщи "Дейли мейл".

78-годишната госпожа Вивиан Уестууд носеше лента с надпис „Ангел“ на главата си.

Сред събралите се беше и 58-годишния бивш гръцки министър на финансите Янис Варуфакис, както и 76-годишния основател на Пинк Флойд Роджър Уотърс. Двамата се присъединиха към модната дизайнерка Уестууд, бащата на Асандж Джон Шиптън и настоящата редакторка на “Уикилийкс“ Кристин Храфнсон, издигайки банер, гласящ „Не екстрадирайте Асанж“.

Основателят на “Уикилийкс“ е задържан под стража в „Белмарш“ от миналия септември, където изтърпява 50-седмична присъда за нарушаване на условията по гаранцията му, докато е бил в еквадорското посолство в Лондон.

Той влезе в сградата през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в сексуално насилие, които той винаги е отричал и които впоследствие бяха отхвърлени.

В САЩ 48-годишният Асанж ще се изправи срещу 18 обвинения, включително заговор за извършване на компютърна намеса, по време на публикуването на американски секретни съобщения преди десетилетие.

Ако бъде признат за виновен, го грози присъда от 175 години затвор.