Вижте Бай Васил - модела на съветския автоматчик от МОЧА

Човекът бил принуден да се издържа като модел на студенти, защото народната власт не му е давала да се развие и да работи, поради "неблагонадеждния" му произход

През ключалката
17:30 - 14 Декември 2023
10921
Вижте Бай Васил - модела на съветския автоматчик от МОЧА

Стои ли истински модел зад статуята на войника от Паметника на Съветската армия в София, чиято фигура 70 години размахваше "Шпагин" над главите на софиянци? Оказва се, че моделът е бил репресиран от комунистическата власт софиянец, който бил прогонван от всяка работа заради неблагонадеждния си произход.

Историята на модела бай Васил разказа художникът Пейо Колев във фейсбук. Бай Васил позирал десетилетия наред на студентите в Художествената академия и Пейо Колев публикува и своя скица с неговия образ.

"Една история от Боби Ждребев, който беше учител в Художествената гимназия по времето, когато аз бях ученик там. Един от моделите ни - бай Васил (вдясно, рисуван от мен около 1990 г. - по случайност пазя този етюд) винаги ми е бил особено симпатичен, беше тих, любезен и не мърдаше изобщо. Някакъв стоицизъм се усещаше у него, като древен, страдален сфинкс.

Каква ирония е, че е бил принуден да се издържа като модел, защото народната власт не му е давала да се развие и да работи, поради "неблагонадеждния" му произход. Въпреки това образът му е стоял почти 70 години на такава височина, гледайки света отгоре с усмивката, която му е била отнета. Липсата на блясък в очите му, които бяха сини, изглежда не беше се променила през целия му труден живот.

Ето и историята на Боби:

"Бай Васил като млад. И той хем е бил репресиран заради семейството на родителите си, останал без работа, отвсякъде прогонван, тръгва да позира голо тяло в Академията, едва се е прехранвал. Та оттам го извикали и го накарали да стои с вдигната ръка, модел за паметника.

Почти половин век по-късно, вече много остарял, той идваше да позира в Художествената гимназия, едната му ръка беше полупарализирана и си я наместваше с другата като сядаше. Беше възпитан човек и обичаше децата. На стари години беше с променени черти, видно от снимката тук.

Никакъв руски войник не би могъл да е бай Васил. Портрет на образован, невинно репресиран млад българин от проклетата комунистическа власт."