Вижте цялата заповед за мерките срещу коронаужаса

Личности
08:28 - 29 Октомври 2020
5477
Вижте цялата заповед за мерките срещу коронаужаса

Новите временни противоепидемични мерки, които здравният министър проф. Костадин Ангелов разпореди, влизат в сила днес и ще продължат до 12 ноември. Цялата заповед на здравния министър можете да видите ТУК.

Ако обстановката с коронавируса се влошава или поне не се подобрява, срокът на ограниченията може да бъде удължен. Причината е не само в нарастващия брой на заразените с коронавирус, а и все по-голямата криза в болниците, където на места вече няма места за лечение на такива пациенти или липсват медици.

Онлайн обучение

Със заповед на здравния министър се преустановяват присъствените занятия за учениците от гимназиален етап на образование.

Преустановяват се присъствените лекции и на студентите. По-малките ученици ще продължат да ходят на училище, където часовете трябва да протичат при спазване на насоките за работа, изготвени от здравното и просветното министерство. Сред тях са задължително носене на маска или шлем в общите помещения (коридори, библиотеки, бюфет), максимално ограничаване на контактите между учениците от различни паралелки, дезинфекция на повърхностите и проветряване.

Всички ученици няма да могат да посещават групови извънкласни занимания и занятия в езикови центрове и занимални. Изключение се допуска само за дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки.

Дискотеки и ресторанти

За периода се забраняват посещенията в дискотеки, пиано барове, нощни барове и клубове, както и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. Всички заведения за хранене и развлечения, в това число ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, трябва да осигуряват физическа дистанция от 1,5 м между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една маса.

Кино, театър, концерт, семинар

Отговорът е да, но при спазване на стриктни мерки. Културните мероприятия като театър, кино, концерт, могат да се провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито. Присъстващите трябва да спазват физическа дистанция от 1,5 м и задължително да носят маски. Провеждането на конференции, семинари и изложения се допуска при участие на не повече от 30 души, при спазване на дистанция от 1,5 м и носене на маски. Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

Спортни прояви

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и на закрито, и на открито ще се провеждат без публика. Изключение се допуска само за тенис турнира Sofia Open 2020. Там зрителите ще се настаняват най-малко през две седалки, при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и задължително носене на защитни средства.

На пазара

На пазар ще ходим задължително с маска. На всички пазари, тържища, базари на открито и закрито трябва да се създаде организация за еднопосочно движение и да се осигурява дистанция от 1,5 м между посетителите. Работещите там също са длъжни да носят маски.