Вижте дъгата на Марс!

Снимките са от марсохода на НАСА

Мистика
11:53 - 06 Април 2021
4211
Вижте дъгата на Марс!

Над Марс изгрява дъга. Чудото се вижда от снимките, изпратени от марсохода на НАСА. И макар дъгата да не прилича на красивите седемцветни дъги на Земята, образуванието в небето над Червената планета е факт, който поставя само въпроси.

На първо четене експертите изразяват съмнение, че на снимката се вижда дъга. За да има дъга, се изискват определени условия, по-точно наличието на вода. Официално на Марс няма вода. Тогава за какво става дума?

Учените предполагат, че е възможно да се наблюдава т. нар. Ледена дъга, която е подобна на оптичния феномен Хало, често наблюдаван на Земята.

Хало е оптичен феномен, създаден от ледени кристали и образуващ цветни или бели дъги и други форми в небето. Много често се образува около Слънцето или Луната, но всъщност може да бъде навсякъде по небето. Обикновено се образува в студени райони или при студено време, когато ледени кристали, наречени „диамантен прах“ плават във въздуха.

Някои изследователи смятат, че дъгите не се нуждаят непременно от вода и са възможни във всяка атмосфера. Засега няма коментари от учени от НАСА относно феномена с дъгата на Марс, която изглежда много красиво.