ВИЖТЕ ГИ: Кретени по анцузи запалиха Рила

Пишман туристите ще се отърват с глоба от 500 до 5000 лева

Общество
11:00 - 01 Август 2024
4049
ВИЖТЕ ГИ: Кретени по анцузи запалиха Рила

Въпреки огромната опасност от пожари с тежки последици, туристи решиха да си осигурят рахатлъка в Национален парк „Рила”. Кадри на Нова тв показват как хора палят огън в защитената територия до Йончевото езеро на фона на всички предупреждения заради високия риск от пожари. На видеата се вижда, че са разпънали и палатки в защитената местност.

Гръцкият пожар навлиза в България. Там, където има минно поле
На кадрите се виждат юнаци по анцузи, които явно си правят барбекю пред силно лумналия огън.

Други планинари са подали сигнала на 112.

"Сигналът за бивакуване и палене на огън в района на Йончево езеро в парков участък "Говедарци" беше подаден миналата събота късно през деня. Веднага е изпратена парковата охрана.

Нарушителят беше заловен и му бе съставен акт за административно нарушение. На база на него ще бъде издадено наказателно постановление с оглед тежестта на нарушението. Глобата ще е в порядък от 500 до 5000 лева, каквато е за физически лица". Това заяви днес пред медията директорът на Национален парк „Рила” Красимир Андонов.

По думите му човекът, разпънал палатката, казал, че съжалява.

"За мен това не оправдава подобно безотговорно поведение в пожароопасния сезон. Целият Югозапад е в пламъци. Да не говорим за защитените територии", подчерта Андонов. 

Той изреди, че почти навсякъде наоколо планините горят. Има изрична забрана за палене на огън.в НП "Рила" до края на октомври.

Той каза, че има установени още 5 такива случая.

Военни, горски и доброволци помагат за справяне със стихията в Югозапада
Същевременно военнослужещи продължават да помагат в гасенето на пожарите в област Благоевград, съобщават от МО. 22-ма военнослужещи с шест единици техника от продължават с гасенето на големия горски пожар в местността Свети Илия между селата Петрово и Голешово, в посока Гоцев връх в планината Славянка на българо-гръцката граница.

Още 18 военнослужещи с четири единици техника от 78-ми батальон за осигуряване - София участват в погасяването на големия горски пожар край село Кърпелево, община Струмяни. 

В усилията за справяне с огъня в Струмяни са включени и два хеликоптера „Ми-17“ и „Кугър“ с екипажи от 24-та авиационна база – Крумово.

Все още не са овладени пожарите в планините Малешевска и Славянка. В помощ на гасенето от въздуха днес ще се включи хеликоптер, а утре - и два шведски самолета, съобщи вчера директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов, цитиран от БНР. 
В сряда над 60 военнослужещи с близо 15 единици техника от Сухопътните войски оказваха помощ в борбата с пожарите в различни части на страната заедно с колегите си от ВВС, пожарникари, служители на горските стопанства в страната и доброволци в областите Пловдив и Благоевград, допълва БТА.

Към момента пожарът в района на Струмяни е низов и са предприети действия да се гаси наземно, каза заместник-директорът на Югозападното държавно предприетите (ЮЗДП) инж. Ваня Каменова.

Няма опасност от замърсяване на въздуха в с. Царацово, където снощи горя пожар в предприятие за преработка на отпадъци, всички показатели са в норма, каза пък пред Нова тв областната управителка на Пловдив Христина Янчева. Пожарът в завода е потушен, съобщиха от пожарната в Пловдив. 

Проф. Христина Янчева се позова на данни от мобилната лаборатория към 6:00 часа тази сутрин. Лабораторията ще остане намясто до пълното потушаване на пожара и ще се отчитат всички показатели, каза още тя. Наложило се е мобилната лаборатория да дойде от Стара Загора, защото тази от Пловдив в момента се намира в Елин Пелин, допълни Янчева.

По думите й последната проверка на фирмата – собственик на предприятието е правена преди шест месеца и по документи всичко било изрядно.