Вижте Христо Стоичков в румънския парламент

Камата поздрави българите по света за 24 чай и след това раздаде много автографи

Новини
16:59 - 24 Май 2024
9160
Вижте Христо Стоичков в румънския парламент

Христо Стоичков беше ВИП-гост в румънския парламент. Лично неговият генерален секретар Джордже Думитрика покани Кавалера на „Златната топка“ в една от най-впечатляващите по размер сгради в света. Непрекъснато до Стоичков беше и Георги Наков, нашият депутат в румънския парламент и председател на групата за приятелства между двата върховни органа в държавите.

Камата подари на Думитрика фланелка, с каквато игра срещу Германия на четвъртфинала на световното първенство в САЩ. По случай 30 години от американското лято Румъния организира мач между своите легенди, които стигнаха до 1/4-финала и световен отбор, който ще е воден от Стоичков.

24 май е официален празник на българския език в Румъния със закон №100 от 2015 година. „Всеки път на тази дата произнасям реч на български в парламента – разказа Георги Наков. - Сега е изключение, защото депутатите са в почивен ден и ще се случи в понеделник. За мен беше огромна чест да поканя Христо Стоичков тук. Има голямо желание неговата биографична книга „Историята“ да бъде преведена на румънски и той да я представи.“

Стоичков поздрави българите по света за 24 чай и след това раздаде много автографи. От името на банатските българи дойде Антонио Наков. В град Стар Бешанов, където е най-голямата наша общност в Румъния, е и стадион „Христо Стоичков Арена“, открит преди повече от 10 години.