Вижте как криптокралицата Ружа Игнатова задигна 4 млрд. долара

Общество
12:31 - 28 Август 2022
5004
Вижте как криптокралицата Ружа Игнатова задигна 4 млрд. долара

Как българката Ружа Игнатова, която от 2017 г. е обявена за международно издирване, успя да задигне 4 млрд. долара от лековерни инвеститори в схема за криптовалути. На това е посветен епизод от подкаста на ФБР, в който се разказва за престъпленията на десетте най-издирвани от американското правосъдие престъпници.

Българката Ружа Игнатова влезе в топ 10 на най-издирваните от ФБР тази година и е едва 11-та жена в този списък от създаването му през 1950 г.

Историята на Ружа Игнатова разказва Моника Гроувър от публичния офис на ФБР.

Разказът в подкаста започва със запис на Ружа Игнатова, в който тя обяснява предимствата на своята схема OneCoin пред останалите криптовалути. Записът на Игнатова е 2016 г.

Ружа Игнатова стана известна като криптокралицата, припомня след това Моника Гроувър. Нейната компания стана известна като "Убиеца на Биткойн", но вместо да промени света всъщност ограби инвеститорите си с милиарди долари, препомня още агентката.  Обявата, с която ФБР издирва д-р Ружа

 
Схемата започва около 2014 г., когато Ружа Игнатова основава OneCoin в България. Като от самото начало компанията действа като пирамида.

Игнатова е използвала редица разнообразни тактики, за да привлича лековерни инвеститори. Като начало тя се прицелвала в хора, които не разбират напълно как функционират криптовалутите и не могат да разберат, че схемата на Ружа Игнатова използва терминологията им, но не и истинските схеми за копаене на криптовалути.

OneCoin представя пред инвеститорите си частна, централизирана верига, а не публичните блокчейн технологии, които ползват останалите валути. По този начин реално инвеститорите не могат да следят и контролират развитието на криптовалутата на д-р Ружа, която вместо да пусне OneCoin на пазара сама определя стойността й. Така се предполага, че тя успява да привлече около 2 милиона инвеститори, или поне така твърди в запис, който ФБР публикува в подкаста си.

Резултатът от схемата на Игнатова е, че инвеститорите губят еквивалента на 4 милиарда долара, припомня Гроувър.

ФБР е установило, че след 2017 г., когато схемата е разбита, Игнатова е пътувала от София до Атина и оттогава не е виждана. Бягството е станало на 25 октомври и оттогава българката не е виждана.

Игнатова говори английски, немски и български, вероятно пътува с фалшиви документи и разчита на връзки и познанства в България, Германия, Русия, Гърция и Обединените арабски емирства, разказва агентката на ФБР.

Подкастът завършва с призив всяка възможна информация за Игнатова да бъде предавана на ФБР.