Вижте как първият с чип на Мъск играе шах (ВИДЕО)

Пациентът се казва Ноланд Арбо, на 29 г. и е парализиран след пътнотранспортно произшествие

САЩ
12:35 - 21 Март 2024
1335
Вижте как първият с чип на Мъск играе шах (ВИДЕО)

Първият пациент, получил мозъчен чип от компанията "Нюралинк" на Илон Мъск, се появи публично и показа как играе онлайн шах. Фирмата публикува деветминутен видеоклип, в който пациентът, който е парализиран от раменете надолу, движи курсор по екрана на лаптоп само с помощта на мислите си.

Видеото показва как той играе шах и изключва музиката на лаптопа.

Пациентът, който преди това не е бил идентифициран, казва във видеото на живо, че се казва Ноланд Арбо, на 29 г., той е парализиран след пътнотранспортно произшествие.

Арбо получи имплант от компанията Neuralink през януари и може да управлява компютърна мишка с помощта на мислите си, каза Мъск миналия месец.

По-рано Мъск заяви, че целта на мозъчния чип е в крайна сметка е да позволи на потребителите с увреждания, като покойния Стивън Хокинг, да "общуват по-бързо".

Той също така заяви, че той ще може потенциално да лекува затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

"Операцията беше супер лесна", каза Арбо във видеоклип, излъчен в социалната медийна платформа на Мъск X, разкривайки подробности за процедурата по имплантиране.

"Буквално бях изписан от болницата ден по-късно. Нямам никакви когнитивни увреждания.", разкрива още той.

Той каза, че "на практика се е отказал да играе" играта Civilization VI, но "всички вие [Neuralink] ми дадохте възможност да го направя отново и аз играх в продължение на осем часа този ден".

"Това вече промени живота ми"

Но Арбо каза, че новата технология "не е съвършена" и че "са се сблъскали с някои проблеми".

"Не искам хората да си мислят, че това е краят на пътуването, все още има много работа за вършене, но това вече промени живота ми", добави той.

Във видеоклипа на Neuralink Арбо разказва за процеса, през който е преминал, за да се обучава на устройството, след като лекарите го имплантираха през януари. Той разказва, че е мислел за това как да движи ръката си и че в крайна сметка движението на компютърния курсор се е превърнало във втора природа.

"Просто ми стана интуитивно да започна да си представям как курсорът се движи. Беше като да използвам "силата" върху курсора и можех да го накарам да се движи, където поискам", каза той, използвайки препратка към "Междузвездни войни".

"Всеки ден сякаш научаваме нови неща", допълва той.