Вижте как поискаха 200 бона подкуп от Иван Портних

За това разказа адвокатът на апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров - Людмил Рангелов

Политика
21:16 - 16 Април 2024
11341
Вижте как поискаха 200 бона подкуп от Иван Портних

През пролетта на миналата година, надвечер, непознат човек срещнал тогавашния кмет на Варна Иван Портних и му казал: "Абе ти имаш едно дело, там, за оня излив в езерото. Ако искаш да те оправят, трябва да дадеш 200 000 евро на Чавдаров".

Това става ясно от сигнала, който Портних подава през юли миналата година. В него разказва и за друг непознат посредник, който му поискал още 200 000 евро, но за друго дело - общо 400 000. Портних признал, че е дал 20 000 евро в купюри по 500 евро, като е снимал всяка от тях.

За това разказа адвокатът на апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров, Людмил Рангелов, като допълни, че подаването на сигнала не може да бъде следствена тайна. Вчера Владимир Чавдаров беше оправдан на първа инстанция.

Доклад за пълна ревизия на Чавдаров показал, че нито един разход за живот или имот не надхвърля доходите му от заплати, допълни Рангелов.

По думите му, делото за подкуп ще бъде прекратено съвсем скоро заради липса на доказателства. Няма да бъде разследван и подателят на сигнала, по същите причини.

Делото за което Портних твърди, че е дал пари да бъде потулено, е за замърсяването на Варненското езеро, причинено от спуканата тръбата за отпадни води. От него се търси наказателна отговорност, че е допуснал да бъдат замърсени морските води, което е довело до вреди за околната среда.

В момента то е на фаза разпоредително заседание. На 14 февруари Варненският окръжен съд върна на прокуратурата обвинителния акт заради съществени нарушения.