Вижте как сърбите посрещнаха Ноле (СНИМКИ)

За съгражданите на Новак Джокович той е жив светец, крал и цар

Тенис
20:08 - 17 Януари 2022
3001
Вижте как сърбите посрещнаха Ноле (СНИМКИ)

Жив светец! Такъв е Новак Джокович в очите на сърбите. Днес световният номер 1 в тениса се завърна в родината си, след като беше депортиран от Австралия, а визата му беше анулирана.

Стотици негови поддръжници го чакаха на пред ВИП терминала на летище "Никола Тесла". Той обаче не се яви пред медиите и феновете си, а излезе през друг изход.

Пред екипа на Би Ти Ви в Белград, местните изразиха подкрепата си към шампиона и дори го обявиха за "жив светец":

"Тук сме, за да подкрепим Новак Джокович. Той е жертва на австралийските политици и на корумпирания свят. Всичко което се случва сега, мислехме, че го има само в книгите на Оруел. Че някой ще изгуби свободата да говори, да мисли. Той беше осъден, защото мисли по един начин. Тук сме, за да подкрепим нашия шампион Новак. Той е символ на Сърбия. Той е най-известният сърбин. Подкрепяме го, обичаме го", коментира един от чакащите го на летището.

"Коронавирусът ще се превърне в обикновен грип и ще се смеем как са се отнесли с шампиона, с най-известния спортист, смятам, че е срам.", добави той.

Той влезе в историята като герой, като човек и като борец против злото, наречено "цирк корона". Благодаря, че ме питате. Той е най-големият шампион. Благодаря на всички за подкрепата, на всички в Австралия, които излязоха по улиците, докато той беше в ареста. Ноле е крал! Цар е! Най-голямата легенда, която ходи по Земята. Той е жив светец.", заяви Марко Стругалович.

"Тук сме заради Новак, да го подкрепим. Да знае, че неговият народ е с него и го подкрепя. Мисля, че срещу него беше направено огромно престъпление. Те трябваше да го освободят. Надявам се на някоя титла от следващите турнири, от "Ролан Гарос" и на 21-а от Големия шлем" добавя Бояна Милошевич.

Заради казуса с най-добрия тенисист, в сръбската столица е и журналистката от австралийската медия ABC - Изабела Хигинс.

"Това е голям скандал в Австралия. Беше намесена много политика и бяха показани много хора, които подкрепят напускането му, тъй като не е ваксиниран. В Австралия знаете, че има много висок процент ваксинирани, а сега има голям брой заразени. Предстоят и правителствени избори. Има мнения, че така ще върнат публиката отново в домовете им.", каза Хигинс.

"От това, което виждам, хората много обичат Новак Джокович и са много разделени по отношение на ваксинацията. Знам, че това е страна, в която по-малко от половината са ваксинирани. Изглежда, че всички обичат Новак Джокович, но не всички обичат ваксинацията. Много по-различно е, отколкото в Австралия", добави тя.