Вижте как вулканът край Гриндавик бълва лава (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Изригването започна в ранния следобед след с поредица от земетресения

Свят
21:07 - 29 Май 2024
4524
Вижте как вулканът край Гриндавик бълва лава (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Вулкан в югозападната част на Исландия изригна за пети път от декември миналата година насам, бълвайки потоци лава, което доведе до евакуацията на популярния курорт Синята лагуна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Изригването започна в ранния следобед след с поредица от земетресения северно от Гриндавик - крайбрежен град с население от около 3800 души, който бе изцяло евакуиран през декември, когато вулканът изригна. 

Исландската метеорологична служба съобщи, че днес, че вулканът е изхвърлил лава на височина от около 50 метра в небето, от пукнатина с дължина около 2,5 километра. Лавата е потекла към Гриндавик.

Гриндавик, на около 50 км югозападно от столицата Рейкявик, е в опасност, след като през ноември поредица от земетресения наложиха евакуация на жителите преди първоото изригване на 18 декември. Последвалите изригвания разрушиха някои защитни стени и няколко сгради.

Районът е част от вулканичната система Свартсенги, която е била в покой в продължение на близо 800 години, преди да се събуди отново.

Вулканът изригна през февруари и март. Изригването на 8 февруари засегна тръбопровод и остави без отопление и топлата вода хиляди хора.

В Исландия, която се намира върху вулканична верига в Северния Атлантически океан, често има изригвания и властите имат опит в справянето с тях. Най-разрушително през последните години бе изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл през 2010 г., при което в атмосферата бяха изхвърлени огромни облаци пепел и това доведе до затваряне на въздушното пространство в големи части от Европа, отбелязва АП.