Вижте какви концерти ни очакват през 2024-а - в България и около нас

Събитията никак не са малко, а се очакват още вълнуващи музикални предизвикателства

Новини
22:45 - 04 Януари 2024
41962
Вижте какви концерти ни очакват през 2024-а - в България и около нас

Новата 2024 година се очертава да бъде отново вълнуваща за музикалните фенове - не само у нас, и в Европа и по света. През изминалите 12 месеца се насладихме на редица групи и събития, а със сигурност може да се каже, българският музикален фен е доста разглезен.

Представяме ви кратка ретроспекция на концертите, които предстоят, както и хронологично датите на тези събития, които ще бъдат в България, или могат да бъдат посетени в близост до нас.

Едно от големите събития безспорно е турнето на Rolling Stones, което ще започне през април с концерт в Хюстън, Тексас. През есента на 2023 г. легендарната група издаде албума Hackney Diamonds - първият с оригинални песни след 18 години пауза.

Това се оказа истинско събитие за техните фенове, чиято радост се удвои след новината за турне. Засега то включва дати само за Северна Америка, но надеждите са, че бандата ще добави допълнителни дати и за други континенти.

Освен Rolling Stones легендарната група Metallica също зарадва феновете си с нов албум и обяви турне. 72 Seasons е техният 11-и студиен албум и беше пуснат в продажба през април 2023 г.

Според Джеймс Хетфийлд заглавието на продукцията 72 seasons се отнася до "първите 18 години от живота им, които формират тяхната истинска или фалшива същност".

Още през април бандата тръгна на турне, което се очаква да приключи през септември 2024 г. Макар и вече да изнесоха няколко концерта в Европа, през 2024 г. Metallica отново ще се завърне на стария континент в Мюнхен, Варшава, Копенхаген, Мадрид и други.

Не по-малко очаквано е и завръщането на Judas Priest. Почитателите на хевиметъла ще могат да се насладят и на тяхната музика през 2024 г. Последният албум на английската хевиметъл банда излезе през 2018 г. и феновете им тръпнеха в очакване на нови песни от легендарната група.

Освен че зарадваха почитателите си с нова музика, от Judas Priest обявиха и турне през 2024 г. То ще започне през март с концерт в Глазгоу и е планирано да завърши през юли с концерт в Дрезден.

След четиригодишна пауза поп певицата Pink също се завърна с нов албум. Според критиците Trustfall е най-зрелият й студиен албум до момента. В него има повече балади от обикновено, а първата песен When I Get There е посветена на нейния баща, който почина по време на пандемията от коронавирус.

Очаквано, след като издаде новия си албум, Pink обяви и турне, което започна през юни 2023 г. във Великобритания и се очаква да приключи през ноември 2024 г. в Маями, САЩ. Концертите й досега бяха съпътствани от необичайни ситуации - почитател хвърли праха на свой роднина на сцената, а друга нейна фенка започна да ражда по време на шоуто.

След като направи обиколка на Австралия в началото на 2024 г., тя отново ще пее в Европа. Ще посети Амстердам, Копенхаген, Стокхолм, Дъблин и други градове.

В последните месеци почти няма ден, в който да не се появи новина, свързана с Тейлър Суифт. Тя беше обявена от "Тайм" за "Човек на годината", "Билборд" я провъзгласи за изпълнител на 2023 г., оглави и класацията на стрийминг платформата "Спотифай" за най-слушан изпълнител за годината. Американската певица спечели и множество награди през изминалите месеци, поставяйки няколко рекорда.

Най-голям фурор предизвика турнето й The Eras, което се оказа едно от най-големите събития в музикалния свят. То започна през март 2023 г. и ще продължи до декември 2024 г. Суифт започна с обиколка на САЩ и Южна Америка, а съвсем скоро ще дойде и в Европа.

Първата европейска държава, която ще посети Суифт, е Франция, където ще изнесе няколко концерта в градовете Париж и Лион. След това турнето й ще мине през Швеция, Португалия, Испания, Обединеното кралство, Ирландия, Нидерландия, Швейцария, Италия, Германия, Полша и Австрия.

Първоначално турнето на певицата не предвиждаше концерти в Канада, което разочарова много от нейните фенове. Това накара канадския премиер Джъстин Трюдо да отправи лична молба към Суифт, която в крайна сметка обяви няколко концерта и в Канада след европейската част на турнето.

Турнето Five Albums. One Night. The World Tour на групата Jonas Brothers е едно от най-дългоочакваните събития за феновете на бандата, която беше много популярна в началото на века.

Братята Кевин, Ник и Джо Джонас станаха популярни с участието си във филма "Кемп Рок" на "Дисни". През годините те няколко пъти се събираха и разделяха, но за радост на феновете, които израснаха с тяхната музика, отново са заедно и издадоха албум. За да го популяризират, те обявиха и турне, което започна през август 2023 г. и ще продължи до средата на 2024 г. Световната обиколка на бандата включва всичките й хитове до момента и през 2024 г. ще мине през Европа.

Турнето Music Of The Spheres на британската група Coldplay е едно от най-мащабните в последните години. То започна в подкрепа на деветия им студиен албум през март 2022 г. и се очаква да приключи през ноември 2024 г.

Световната им обиколка до момента е генерирала над 600 млн. долара и се нарежда сред една от най-успешните, а освен това турнето е и с кауза. Групата си постави амбициозната цел да намали с 50% въглеродния отпечатък от световното си турне и по всичко личи, че ще го постигне.

По данни на Масачузетският технологичен институт турнето им е генерирало 47% по-малко въглеродни емисии в сравнение с предишното им турне от 2016-2017 г. В момента групата е на обиколка в Азия, а през 2024 г. отново ще мине и през Европа.

Концертите на Coldplay са едни от най-дългоочакваните за феновете им и всичко обявени дати са разпродадени. Мащабната им обиколка ще мине през Румъния и Гърция, но ще пропусне България.

Турнето "+-=÷×" на британския певец Ед Шийрън е едно от малкото, които ще минат и през България. Той даде начало на световната си обиколка през април 2022 г., която съдържа малко над 115 концерта.

Планирано е турнето да завърши през септември 2024 г. в Кипър, а шоуто в България е предпоследно в дългия лист с дати - на 31 август 2024 г. на Националния стадион "Васил Левски" в София.

Новината, че той ще посети България, силно развълнува почитателите му тук, а системата за билети трудно се справи с наплива от желаещите да се сдобият с пропуск за концерта. Турнето на Шийрън подкрепя т.нар. математически албуми, последният от които - "-", излезе през май 2023 г. Тогава певецът се пошегува, че спира с математическата традиция и наистина го направи.

През есента на 2023 г. той издаде втори албум за една година, но го кръсти Autumn Variations. Въпреки че наруши математическата традиция, концертите на Шийрън продължават и също се радват на огромен успех. През юни по време на концерта си в Ню Джърси той дори постави рекорд за посещаемост и пя пред близо 90 хил. души.

Още едно от турнетата, които заобикалят България, но ще минат през съседни страни, е това на групата Rammstein. Дългоочакваната им световна обиколка започна още през 2023 г., но ще има своето продължение и през 2024 г. Групата ще посети Белград (Сърбия) и Атина (Гърция), съответно на 24-и и 25-и в сръбската столица, и на 30-и май в гръцката.

Немската хеви метъл машина Accept са втория хедлайнер на четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley. Бандата, известна с изключително силните си изпълнения на живо, ще свири в първия ден на фестивала на 12 юли 2024 г. Освен тях в петъчния ден ще видим още Saxon, HammerFall и Delain.

Beast in Black също се включват в Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Пауър метал бандата от Хелзинки ще свири на 14 юли, преди хедлайнера за деня Deep Purple. На 14 юли за първи път в България ще видим The O'Reillys and the Paddyhats.

Турнето на обичания цигулар Андре Рийо също е едно от тези, които ще минат през България. Заедно с неговия оркестър "Йохан Щраус" той ще излезе на сцената на зала "Арена София" в две поредни вечери на 15 и 16 март 2024 г., като и двата концерта са разпродадени.

Концертите на световноизвестния музикант се отличават с романтични и забавни изпълнения, пищни костюми и блестящо шоу. Андре Рийо е един от музикантите, които обичат да се връщат в България, и не пропуска да поздрави българската публика за най-важните празници.

Ето и по-важните (на този етап) дати за концерти:

10 януари - Тони Димитрова, НДК зала 1

26 януари - Светльо & The Legends, "Строежа"

26 януари - Конкерунт - концерт-промоция на новия албум на групата "По трудния път", Sofia Live Club

2 февруари - Б. Т. Р. - 30 години на сцена, Sofia Live Club

2 февруари - East 17, Pirotska 5 Event center

6 февруари - Therion, в Joy Station

10 февруари - Николина и Мария Чакърдъкови, Арена София (бивша Армеец)

14 февруари - Васил Найденов, Joy Station

17 февруари - Septicflesh, в Joy Station

18 февруари - Sirenia, в Mixtape 5

29 февруари - Best of French Musicals Gala, НДК зала 1

5 март - Cradle of Filth, в Joy Station

5 март - David Garrett, НДК зала 1

6 март - David Garrett, Дворец на културата и спорта, Варна

11 март - Dire Straits Legacy, НДК зала 1

15 март - Voca People, НДК зала 1

15-16 март - Андре Рийо, Арена София (бивша Армеец)

18 март - Дует "Ритон", НДК зала 1

19 март - Gipsy Kings, в НДК зала 1

30 март - Пласидо Доминго, Арена София (бивша Армеец)

31 март - U.D.O., в зала "Христо Ботев"

7 април - Smokie, НДК зала 1

14 април - Maiden United 1980, в клуб "Live & Loud"

17 април - Best of Миро, Арена София (бивша Армеец)

23 април - Братя Аргирови - 40 години на сцена, НДК зала 1

25 април - Led Zeppelin Symphonic, в НДК зала 1

27 април - Георги Христов, НДК зала 1

27 април - СкандаУ, Арена София (бивша Армеец)

27 април - Lara Fabian, зала Колодрум, Пловдив

29 април - Zucchero, НДК зала 1

29 април - Wolfheart, в Mixtape 5

10 май - D2 - 25 години, НДК зала 1

18 май - Lord Of the Dance, НДК зала 1 (две представления)

19 май - Lord Of the Dance, Дворец на културата и спорта, Варна

27 май - Glenn Hughes, в Joy Station

8 юни - Тони Димитрова - Време за обичане, НДК зала 1

15 юни - Megadeth, Arena Sofia (Колодрум)

15 юни - Mario Biondi, Античен театър, Пловдив

17 юни - Mario Biondi, Летен театър, Варна

18 юни - Brujeria, "Маймунарника"

2 юли – Five Fingers Death Punch, Арена София – Колодрум

12-14 юли - Midalidare - Rock In the Wine Valley 2024, комплекс "Мидалидаре", с. Могилово (с потвърдено участие от страна на Deep Purple, Accept, Saxon, Hammerfall, Delain, Beast In Black, The O'Reillys and the Paddyhats)

16 юли - Bruce Dickinson, Arena Sofia (Колодрум)

25-27 юли - Hills Of Rock - с участието на Korn, Spiritbox и Loathe, Гребен канал Пловдив

27 юли - Sofia Metal Fest с участието на Behemoth, Testament, Pestilence и Maltworm), Arena Sofia (Колодрум)

2 август - Dubioza Kolektiv, стадион "Арена Созопол", Созопол

2-3 август - SPICE Music Festival 2024, порт Бургас (засега с потвърдено участие на E-Type, 2 Unlimited, Fragma, Gareth Gates, Italo Brothers, Evi Goffin ex-Lasgo and Groove Coverage)

10 август - Тони Димитрова - Време за обичане, Античен театър, Пловдив

17 август - Тони Димитрова - Време за обичане, Летен театър Бургас

18 август - Тони Димитрова - Време за обичане, Летен театър Варна

16 октомври - Soen, в Joy Station

19 октомври - DJ Bobo, Арена София (бивша Армеец)