Вижте кой празнува имен ден днес

Култура
09:13 - 21 Януари 2022
3653
Вижте кой празнува имен ден днес

На 21 януари православната църква почита Св. преподобни Максим Изповедник, Св. мъченик Неофит от Витиния, Св. мъченици Евгений, Канидий, Валериан и Акила.

Името Максим има латински корени и идва от думата “maximilianus”, която в превод означава “най-великият”. Имен ден празнуват Максим, Максимилиан, Агнеса, Валерия.

Преподобният Максим бил роден през 540 г. в Константинопол. Родителите му били знатни и благочестиви и му дали сериозно научно образование. Заради неговия ум и праведен живот, император Ираклий го направил свой съветник..

В историята на Църквата от епохата на Веленските събори и развитието на Православното догматическо учение по време на христологическите спорове през VІІ в. преп. Максим Изповедник се откроява като най-авторитетния богослов и учител, който се изправя смело срещу еретическите заблуди на моноенергизма и монотелитството.

Тези нови христологически ереси се отклоняват от истините на православното догматическо вероучение и чрез държавната и политическа намеса на императорския двор сериозно засегнали единството на Църквата и смутили живота на Християнския изток.

В 662 г. преподобни Максим отново бил подложен на кървави изтезания в Цариград, като накрай отрязали езика му и отсекли дясната му ръка, за да не може да проповядва и да пише. После бил изпратени на заточение в Скития (днешна Добруджа) в където починал на през 662 г.

Свети мъченик Неофит бил роден в град Никея, Мала Азия, в благочестивото християнско семейство на Теодор и жена му Флоренция. Била надарен от детство с дар на чудотворство, малкият Неофит удрял с ръката си каменната стена и от нея бликвала вода за пиене. На 15-годишна възраст Неофит бил вече отшелник и живеел в една пещера на планината Олимп в Мала Азия с един опитомен лъв. Негово голямо чудо било възкресението на собствената му майка. Но той особено се проявил като удивителен мъченик за Христовата вяра.