Вижте кой с какъв дизайн фланелки ще играе на Световното (СНИМКИ)

По екипите посрещат, а по резултатите изпращат

Новини
16:55 - 15 Ноември 2022
6046
Вижте кой с какъв дизайн фланелки ще играе на Световното (СНИМКИ)

32 отбора от 6 континента в преследване на една мечта. Мондиал 2022 е на по-малко от седмица разстояние, а това означава, че предстартовата треска се усеща във всякакви възможни варианти и на цялата планета.

Световното по футбол в Катар е различно по много неща, но си прилича с предходните по тръпката. А освен гарантирани емоции за феновете, мачовете ще се превърнат и в своеобразно модно дефиле.

Lupa.bg ече ви представи стадионите, на които ще се играят срещите, талисманът и официалната топка, както и отборите група по група. Е, сега е ред и на екипировката, с която отборите ще се подвизават по терените на Катар.

Цяла армия дизайнери стои зад изработката на всяка една фланелка, която да представи по възможно най-добрия начин съответната страна. Някои залагат на ретро елементи, други разчитат на анималистична тематика в детайлите, а други просто нямат време да се занимават с глупости, просто защото отиват да играят футбол, а не да манекенстват.

И все пак - ето някои тенденции, които ще гледаме в продължение на месец по терените в Катар.

13 от отборите ще носят екипировка на Nike, 7 ще играят с Adidas, а 6 се доверяват на Puma. Останалите доставчици имат по един представител - Kappa, Majid, Marathon, Hummel, New Balance и One All Sports.

Катар - Nike
Основната униформа на катарския национален отбор е в консервативен стил. Nike обърна внимание на факта, че фланелката е изработена в цветовете на националния флаг на страната, а маншетите са украсени с отличителни бели зъбци. От друга страна, комплектът за смяна е по-интересен - смела бяла униформа с орнаменти в цветовете на пустинята. Дизайнът е вдъхновен от крайбрежието на Катар.

Еквадор - Marathon
Основният комплект на Еквадор е по-забележим заради привличащия вниманието жълт цвят. Но тук минимализмът е запазен с ясни и ярки контури. "Графичният дизайн отразява ярката култура на страната" - така е представен екипът на Еквадор за гостуване в тъмносиньо.

Сенегал - Puma
Униформата на националния отбор на Сенегал нямаше да е особено забележителна, ако не беше старинният модел на гърдите, изпълнен в цветовете на националния флаг. Но екипът за гостуване е по-шарен. И тук има оригинален модел на гърдите, но отвън дизайнът изглежда по-размазан в сравнение с основния комплект.

Нидерландия - Nike
Прякорът на отбора от Ниската земя е "Оранжевите". Това са цветовете, които Нидерландия носи от десетилетия. Но в Катар екипировката ще се различава от тази на канона - основният комплект е изработен в жълто-оранжеви цветове. Шрифтът на номерата също е необичаен. Класическите екипи на Нидерландия също рядко се променят - за Световната купа през 2022 г. ще бъде в класически син цвят с оранжева рамка.

Англия - Nike
Основният екип на Англия за Световната купа е препратка към Световната купа през 1990 г. Бяла фланелка, сини шорти и стилен дизайн на раменете с имитация на нокти (не забравяйте прякора на Англия - "Трите лъва"). Комплектът за гостуване напомня и за Световната купа през 1990 г., когато Англия стигна до полуфиналите с много подобен червен екип.

Иран - Majid
Иран е подложен на санкции, така че националният отбор е облечен от местен производител на униформи. Adidas развали договора си с националния отбор, а Nike не достави на отбора обещаните екипи през 2018 г. - играчите трябваше сами да си ги купят в Русия. Като цяло екипите на иранците за гостуване и домакинство не се отличават с нищо особено, с изключение на интересна "мазка" от лявата страна на гърдите.

САЩ - Nike
Когато САЩ представиха комплекта си за Световната купа през 2022 г., в страната се надигна вълна от недоволство. Самият дизайн на основната униформа е изработен в минималистичен стил, доколкото е възможно. Мнозина не разбраха идеята за преместване на логото на Nike на гърдите върху ръкава, както се прави в НФЛ. Дали със сигурност в САЩ не бъркат сокъра с футбола?

Уелс - Adidas
Уелсците ще пътуват до Катар с характерната си униформа с огнено дишане. Основата е червен комплект със зелена рамка на яката. Униформата на резервния екип е семпла, но очарованието ѝ се придава от националния червено-зелен орнамент на Уелс.

Аржентина - Adidas
Още една препратка към класиката. Аржентина ще играе на Световната купа със строго раирана униформа, като тъмносините ивици й придават интересен вид. От друга страна, екипировката на Албиселесте за гостуване е впечатляваща: огнена смесица от синьо и лилаво. Въпреки че със сигурност някой ще хареса този стил.

Саудитска Арабия - Nike
Саудитците имат едни от най-необичайните екипи в турнира. Основната униформа е убийствена смесица от привидно случайни бели щрихи на зелен фон. Резервният комплект напомня на качествен тапет с красива фина орнаментика, наподобяваща пера. Тя е достатъчно оригинална.

Мексико - Adidas
Мексико отдаде почит на митовете на своята страна и в двата комплекта. Оригиналният дизайн на тениските е в чест на Кетцалкоатл - ацтекският бог, чието име се превежда като "Пернатата змия".

Полша - Nike
Полша ще се състезава с класическите бяло-червени екипи. Основният бял цвят е украсен с орнамент от орлови пера на раменете, който препраща към герба на страната. А екипът за гостуване е ода за минимализма. Нищо излишно.

Франция - Nike
Французите винаги са демонстрирали красивите си униформи по време на големи турнири. Основният комплект е в запазената им марка - морско синьо, съчетано с бели шорти. Златните детайли привличат вниманието и подчертават статута на действащите световни шампиони. Униформите на заместниците имат по-малко величествен вид, но на тях са изобразени Триумфалната арка и централата на Футболната Асоциация в Клерфонтен.

Австралия - Nike
Комбинацията от зелено и жълто е класически австралийски акцент, препратка към горския и пустинния пейзаж на страната. Необичайни са пясъчната орнаментика и шрифтът. Резервният комплект отразява връзката на Австралия с другата ѝ стихия - океана.

Дания - Hummel
Датската униформа е открит протест срещу Катар и нарушенията на човешките права в страната. Всички детайли, с изключение на цифрите, са приглушени и едва различими и при двата комплекта.

"В Hummel вярваме, че спортът трябва да обединява хората, а когато това не се случва, сме готови да изразим мнението си и да направим изявление. Ето защо фланелките на датския национален отбор за предстоящата Световна купа бяха създадени в знак на протест срещу Катар и неговите нарушения на човешките права. Не искаме да бъдем в центъра на вниманието по време на турнир, който е отнел живота на хиляди хора. Черният екип е в знак на почит към работниците мигранти, които загубиха живота си при изграждането на стадионите за Световната купа в Катар, както и към семействата, останали след тях", се казва в изявление на компанията.

Тунис - Kappa
Двата комплекта униформи на Тунис - основният червен и резервният бял - не се отличават особено в сравнение с екипите на другите национални отбори. Интересните детайли включват приглушена орнаментика, вдъхновена от доспехите на воините на Картаген.

Испания - Adidas
Домакинските униформи на "червените фурии" обикновено са предвидими и тази година не се различават от класическите комбинации от миналото. Вярно е, че модерният дизайн с много жълти и тъмносини детайли може да се стори на някого пресилен. Но екипировката на гостите е една от най-ярките в турнира.

Коста Рика - New Balance
Преди една година Футболната асоциация на Коста Рика въведе нов герб. Иначе екипировката на националния отбор е доста незабележима. Единственото, което се откроява, са широките ръкави.

Германия - Adidas
Германците вече са ни приучили към интересни и стилни комплекти. И Световната купа в Катар няма да е изключение, защото Бундестима ще облече красива бяла фланелка с черна ивица в средата. Това е препратка към дизайна на една от първите фланелки на националния отбор. Комбинацията от металически и златни детайли прави тази униформа уникална, но в същото време не е претрупана с детайли. Резервният комплект е още по-страховит.

Япония - Adidas
Японските дизайнери са се вдъхновили от техниката за шиене "сашико", използвана при ушиването на кимона. Използван е и трипръстият гарван, олицетворение на изкуството оригами. Комплектът за гостуване подчертава свободата на изразяване на терена - интересна комбинация от шарки на раменете на фланелката и крачолите, които "оживяват", когато се гледат през 3D очила.

Белгия - Adidas
Белгия ще се представи в традиционните си червено-черни цветове. Основната униформа е доста строга, с изключение на "пламъците" на ръкавите - препратка към прозвището "Червените дяволи". Вторият комплект е разработен в сътрудничество с музикалния фестивал Tomorrowland, който се провежда всяка година близо до Антверпен. Цветните петна на бял фон са имитация на празничен фойерверк.

Канада - Nike
Канада е единственият отбор на Световната купа, който няма да пусне нов комплект униформи за турнира. Както обясняват от Nike, сега те са "в нов цикъл на разработване на униформи". Затова в Катар Алфонсо Дейвис и други канадци ще играят с възможно най-прости комплекти. Жалко е, защото за Канада тази Световна купа е историческа, тъй като тя се класира за финалната част на турнира за първи път от 1986 г. насам.

Мароко - Puma
Основната екипировка на Мароко е спомен от 1998 г., когато отборът спечели последната си победа на Световното първенство досега. Вторият комплект е по-интересен - има национален орнамент, в който са вградени номерата на играчите. Интересно решение.

Хърватия - Nike
"Шашки" е стара практика на този национален отбор. Разбира се, никой нямаше да им откаже на Световната купа. Но Nike внася свежест в дизайна, като разтоварва пространството в центъра на фланелката. Резервният комплект също ще има елементи от геометрията, но само като декоративна добавка.

Бразилия - Nike
Както винаги, Бразилия ще играе на Световната купа в жълто-бяло-сини екипи. Но и тук има някои необичайни дизайни. Основният комплект е оформен с петна от ягуар, а закопчаването на яката е оформено с националния герб. Ръкавите на резервния комплект също са вдъхновени от "ягуар". Намек за скоростта и силата на хищника от бреговете на Амазонка е как той прилича на настоящия състав на Селесао.

Сърбия - Puma
Простият дизайн на основния комплект на сърбите изглежда доста елегантен благодарение на комбинацията от наситено червено и златно орнаментиране. Комплектът за гостуване също е доста семпъл, но се отличава с необичайна щампа на гърдите.

Швейцария - Puma
Швейцария, както и останалите участници в Световната купа, се вдъхнови от емблематични фланелки от миналото, когато подготвяше своите униформи. Комплектът за гостуване набляга на печата на гърдите, където по някакъв начин са успели да поставят швейцарското знаме и логото на националната футболна федерация заедно с името за мача.

Камерун - One All Sports
Дизайнът на фланелката на националния отбор на Камерун предизвика полемика, когато си сътрудничи с марката Le Coq Sportif. След съдебното дело националният отбор вече се облича от друга марка - One All Sports, която не е най-популярната. Е, поне изглежда интересно.

Португалия - Nike
Nike реши да отпразнува 25-годишното си сътрудничество с португалския национален отбор с необичаен основен комплект: португалската фланелка ще бъде разделена наполовина в червено и зелено. Този дизайн се използва за първи път в националния отбор. Според Nike целта е била да се създаде впечатление, че играчите носят знамето върху себе си. Що се отнася до екипировката за гостуване, нищо от категорията "уау!" Въпреки че червеното и зеленото райе на гърдите добавя малко пищност.

Гана - Puma
Опростен, може би дори твърде опростен дизайн на формата. Но маншетите в цветовете на националния флаг контрастират добре с белия фон. Комплектът за подмяна е по-оригинален, но не изглежда по-як от основния. Най-важното - и на двете се вижда черната звезда, която е запазена марка.

Уругвай - Puma
Puma комбинира класически и необичайни решения в основния комплект. На пръв поглед тениската в традиционните уругвайски сини цветове не се откроява. От друга страна, белите маншети, яката и копчетата придават на униформата собствен чар. Е, резервният комплект твърде много напомня на екипировката на националния отбор на Аржентина.

Южна Корея - Nike
Червеният нюанс привлича вниманието, но не изгаря очната ретина, а раменете под формата на тигрови ивици в комбинация с черни детайли правят униформата на корейците една от най-стилните на турнира. Резервните униформи като цяло се оказаха уникални. Многоцветните графики са препратка към символа Taeguk на знамето на страната, който напомня за баланса във Вселената.