Вижте кои са кандидатите за "Сграда на годината" (СНИМКИ)

Планетариумът в Бургас е една от най-предпочитаните за наградата на публиката

Новини
18:00 - 11 Декември 2023
7271
Вижте кои са кандидатите за "Сграда на годината" (СНИМКИ)

Станаха ясни и главните претенденти за "Сграда на годината". Ето и кои ще спорят за наградата на публиката.

Планетариумът в Бургас излиза от рамките на просто сграда, той е мост между ултра съвременната архитектура и необятния космос, създаващ едно уникално пространство за обучение, развлечение и социализация.

Инвестицията в тази магнетична конструкция подчертава сериозен ангажимент към науката, образованието и обществото, и то с помощта на възхитителната астрономическа тайнственост. Реализирането на това архитектурно чудо е стратегическа стъпка към привличане на повече култура, образование и туризъм в региона, издигайки Бургас на ново ниво като град, олицетворяващ образование и иновации.

Планетариумът не само отговаря на научни и образователни потребности, но също така функционира като социален център, където локалната общност може да се събира и да участва в разнообразни събития.

Структурата се стреми да бъде място, което не просто информира, а вдъхновява, преобразува и обединява хората под общото изкуствено небе за изучаване на космоса. Със своята сферична форма и технологичните вълшебства, които предлага, този планетариум съчетава в себе си дигитално превъзходство и дизайнерско майсторство. Всяка частица от неговата конструкция, от неръждаемата стомана 316L полирана до огледалност, използвана за външната му обвивка, до 8-метровият прожекционен купол, е изградена с мисъл за прецизност и функционалност.

Сградата е пример за това как инженерният ум и архитектурната красота могат да се съчетаят, за да създадат нещо, което не е просто естетически приятно, но и функционално и иновативно.

Инвестицията в този обект е стратегическа и предвижда не само актуални, но и бъдещи образователни и социални нужди, като същевременно се стреми, както към си към уникален силует, така и към качествено обзавеждане и богатство на преживяването. Съчетавайки изкуство, наука и технология, Планетариумът е символ на симбиозата на знание и красота.

Той е ситуиран в непосредствена близост до Морска Гара, на територията на Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас. Обемът на сградата, представлява сферично тяло с ограждащ пръстен, служещ едновременно за периферия и козирка. Габаритът на сградата от 12 метра външен диаметър е съобразен с вътрешния прожекционен купол от най-ново поколение, с диаметър 8 м и необходимите му инсталационни сервитути.

Етнографският музей в Бургас ce пoмeщaвa в eднa oт нaй-cтapитe зaпaзeни в гpaдa cгpaди - няĸoгaшнaтa ĸъщa нa бившия бypгacĸи ĸмeт Димитъp Бpaĸaлoв, пocтpoeнa oщe пpeди Ocвoбoждeниeтo (пpeз 1873 г.) Cлeд мнoгoĸpaтни cмeни нa фyнĸциитe, пpeз 1981 г. тя e пpигoдeнa зa Eтнoгpaфcĸи мyзeй и oттoгaвa нe e пpeтъpпявaлa cepиoзeн peмoнт c изĸлючeниe нa няĸoи ĸoзмeтични и нeдoтaм oбмиcлeни нaмecи.

Πo пoдpoбeн apxитeĸтypeн и тexнoлoгичeн пpoeĸт е извършена цялocтнaтa pecтaвpaция и ĸoнcepвaция нa издъpжaнитe в нeoĸлacициcтичeн cтил фacaди, ĸaĸтo и възcтaнoвявaнeтo нa пapaднoтo двycтpaннo cтълбищe в opигинaлнaтa мy ĸoнфигypaция.

Bъв вътpeшнoтo пpocтpaнcтвo ocвeн пpeдвидeнoтo пo чиcтo eĸcплoaтaциoнни пpичини oптимизиpaнe нa oбcлyжвaщитe зoни зa пepcoнaлa нa мyзeя e изгoтвeнa цялocтнa нoвa ĸoнцeпция зa eтнoгpaфcĸaтa eĸcпoзиция. Bъв вpъзĸa c нeйнoтo peaлизиpaнe e cъздaдeн пoдpoбeн интepиopeн пpoeĸт, вĸлючвaщ цялocтнo нoвo oбзaвeждaнe нa мoдyлeн пpинцип. Πpeдвидeни ca и cъвpeмeнни интepaĸтивни фopми нa пpeзeнтaция.

Bтopият ĸoмпoнeнт нa пpoeĸтa вĸлючвa цялocтнoтo блaгoycтpoявaнe нa oбшиpния двop нa Бpaĸaлoвaтa ĸъщa и изгpaждaнe нa пoдoбeĸти oт cъщecтвeнa вaжнocт зa фyнĸциoниpaнe нa мyзeя. Aтeлиe, фoндoви пoмeщeния и oтĸpитa cцeнa ca няĸoи oт тяx.

Мнoгo aтpaĸтивнa зa пoceтитeлитe е дeмoнcтpaциoннaтa ĸyxня, ĸъдeтo ce пpигoтвят и пpeдлaгaт тpaдициoннитe зa paзличнитe пpaзници мecтни яcтия, a cлeд гoдини пpeĸъcвaнe ce възpaждa oбичaнoтo oт бypгaзлии ĸaфeнe ĸъм Eтнoгpaфcĸия мyзeй. Цялoтo двopнo пpocтpaнcтвo е пoдxoдящo oблaгopoдeнo c нoви нacтилĸи и oзeлeнявaнe, a aмopтизиpaнитe в мoмeнтa плътни oгpaди ĸъм cъceднитe имoти са възcтaнoвeни в opигинaлния cи вид

Културен център "Жул Паскин" във Видин. Еврейската Синагога е паметник на културата от национално значение, разположена е в Крайдунавския парк, на пешеходно разстояние от средновековния замък „Баба Вида“. Синагогата е била втората по големина в България след Софийската, но декоративните елементи са я правели най-красивата. Архитектурният проект е дело на италиански и австро-унгарски архитекти.

Сградата престава да функционира като еврейски молитвен дом през 1950 г. Община Видин придобива собствеността й чрез дарение през 2019 г. от сдружение „Регионална организация на евреите в България „Шалом“.

След изпълнението на проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център Жул Паскин“, сградата обединява функциите на музей, изложбено пространство и многофункционална зала за събития.

При изпълнението на проекта максимално е запазен автентичния вид на сградата, с пълен респект към оригинала.

Във функционално отношение сградата позволява ежедневно посещение на туристи, периодично провеждане на различни мероприятия, с фокус върху културни и обществени събития. Залата е подходяща за концерти, организиране на конференции, провеждане на научни форуми и семинари, подреждане на временни изложби. Културният център е част от туристическия ансамбъл на Видин и е с потенциал да привлича различен сегмент от потребители на културно-исторически туризъм.

Павилион-ателие за творческа дейност във Варна. Обектът приютява занаяти, музика – или пространство за творческа почивка. Куполна постройка, създадена извън всякакви рамки на общоприетите разбирания за строителни процеси и обитание. Тя е твърде различна – със своята декоративна форма и процес при монтаж.

Клиентите, които му се наслаждават, са рядко срещани хора. Да си авантюрист в партньорство, е нещо твърде сложно, когато проектираш малки обекти, а инвестицията за тяхното осъществяване е от порядъка на половин милион. Когато говорим за такива суми, които никоя банка не би отпуснала, ние определено оценяваме тяхната рядкост. Авторството е споделено и възложителят е част от екипа. В случая съвместно решихме да опитаме нещо уникално.

Фасадите са изработени от металнo покритиe, Corian и дървени шиндли /в лимитирана серия, само за този купол/ и са положени върху двойна скара. Павилионът е ситуиран на стръмен терен с голяма денивелация, сред луксозни и разнообразни по стил и естетика сгради, между които изпъква обемът на купола. Основите са сглобяеми - метални пилоти, които контрастират с облата формата на самата сграда, което беше търсен от нас ефект.

Общият вид на сградата е сякаш с няколко лица, постигнати посредством разнообразните като фактура покрития. Използвани са актуално тъмно-сиво за металното покритие, битумната шапка и дограмата. Бялото е Corian, разкроен с помощта на CNC. Върху част от фасадата, като декоративна украса е гравирано пано с мотиви на Emilianiа. Релефите са боядисани с луминесцентна боя и светят в тъмното. С Corian облякохме и касите на предното остъкляване, след като ги изолирахме.

Дървените шиндли са едно от най-скъпите и капризни покрития. Техния завършек е оформен, като българска шевца върху белия Corian за контраст. Ефектът е впечатляващ - колкото повече се приближаваш към сградата, толкова по-богата на детайли става тя. Плановото разпределение е семпло -с голямо просторно пространство със санитарен възел и склад, с възможност за добавяне на мобилна надстройка, заради което има и горно осветление.

Огромният обем от въздух в помещенията и визуалната връзка с небето и околната природа ще Ви пренесат в ново измерение, много различно от познатото досега усещане за ниски тавани и ъгли, присъстващи в повечето жилища. Този обем създава естествена циркулация на въздуха, който гарантира добрата климатизация. Акустиката е изключително подходяща за музикални изпълнения, което е част от предназначението на Павилиона и е от основна роля за качеството на звука.

Сградата е сглобяемо съоръжение, изцяло изготвено предварително и монтирано на място по ръководство. Основите са пилотно фундирани без никакъв бетон след трасиране и са монтирани в рамките на един ден. Подът е с метална конструкция, върху който е приложена дифузноотворена система, повърхнините на купола/покрив/стени са с 30 см изолация, отговаряща на нормите за нискоенергийни и пасивни къщи. Сградата притежава нужния въздухоплътен и ветропроницаем слой, подсигуряващи дълголетие на сглобяемата система.