Вижте кои са Митко и Христозов от записите с президента

Главният секретар и екссъветникът по икономии на Радев са уловени от сересетата

Топ
14:46 - 29 Януари 2020
5158
Вижте кои са Митко и Христозов от записите с президента

"Добре, а, айде, а, ш'ти се обади там, а, Митко или Христозов да ме държиш в течение." Това казва мъжът от записите, разпространени от прокуратурата, за когото се смята, че е на президента Румен Радев. Той и командирът на ВВС ген. майор Цанко Стойков коментират проверка на КПКОНПИ за назначаването на настоящата съпруга на Радев - Десислава, тогава още Генчева, на работа във ВВС.

Записът бе изваден по повод искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкувание на Конституционния съд кога може да се образува дело на президента, който има абсолютен имунитет.

Кои са Митко и Христозов, на които държавният глава има толкова голямо доверие, че им поверява такава важна информация, запитаха се мнозина след разпространяването на записите.

Според приближени на Радев Митко е всъщност един от най-близките на президента на "Дондуков" 2 - главният секретар на институцията Димитър Стоянов.

Наричан дясната ръка на президента, Стоянов е служил заедно с Радев близо 15 г. във ВВС. Той е полковник и е бил техник на самолети. Също като Радев и Стоянов е завършил Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия и във Военновъздушния колеж "Максуел" в САЩ, макар и по различно време. И двамата са служили в авиобазата в Граф Игнатиево. Бил е и началник-щаб в Командването на ВВС по времето, когато ген. Радев е начело, като отговаря за техниката и въоръжението. А колегите му от онези години описват Стоянов като работохолик, всеотдаен и много верен. Публична тайна е, че всички кадрови решения на президента минават през неговото одобрение.

А Христозов е най-вероятно друг много близък на Радев човек - Илия Христозов. До юли миналата година той бе съветник по икономии и инвестиции на държавния глава, но след това Радев го прати от своята квота в Комисията за регулиране на съобщенията. Христозов и Радев са рамо до рамо от дълги години, още от ВВС. И той е завършил ВВВУ "Г. Бенковски" в Долна Митрополия, но като инженер по радиооборудване на летателни апарати. Завършил е и право, има магистратура по "Икономика на сигурността и отбраната" в УНСС. Започва кариерата си в авиационния полк в Безмер, но по-късно е служил на различни длъжности в базата в Граф Игнатиево. През 2011 г. е назначен за финансов контрольор в Командването на ВВС.

Може да се предполага, че разследването срещу генерал Стойков е за нещо по-значимо, отколкото евентуално укриване на документи по проверка на Комисията за конфликт на интереси, съобщава 24 часа. Впрочем от записите не става напълно ясно дали тези документи, които не се дават на проверяващите не се отнасят за нещо съвсем друго и далеч по-значимо и каква е ролята на споменатите лица.