Вижте кои ще са новите еврокомисари

Мария Габриел е сред тях

Общество
12:46 - 10 Септември 2019
2185
Вижте кои ще са новите еврокомисари

Съветът на ЕС съобщи, че е утвърдил днес представения от новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен списък с предложения за нови еврокомисари.

В съобщението се отбелязва, че предстои списъкът да бъде поместен в Официалния вестник на ЕС. С това процедурата преминава към Европейския парламент, където предложените за еврокомисари ще преминат към изслушване и ще бъдат подложени на гласуване. Очаква се новите еврокомисари да встъпят в длъжност на 1 ноември с правомощия до 31 октомври 2024 година.

Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно заместник-председатели, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател, и членове на EК. Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Нидерландия) ще координира работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с изменението на климата със съдействието на Генерална дирекция „Действия по климата“. Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер (Дания) ще координира цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията с подкрепата на Генерална дирекция „Конкуренция“. Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще координира работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар, отговарящ за финансовите услуги, със съдействието на Генерална дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари“. Останалите петима заместник-председатели са: Жозеп Борел (Испания): върховен представител на ЕС по външната политика и политика и сигурността , ресор „По-силна Европа на световната сцена“; Вера Йоурова, (Чешка република)ще отговаря за ресор „Ценности и прозрачност“; Маргаритис Схинас (Гърция) ще отговаря за портфолио „Съхраняване на европейския ни начин на живот“; Марош Шефчович (Словакия) ще отговаря за „Междуинституционални отношения и перспективи“; Дубравка Шуица (Хърватия) ще отговаря за „Демокрация и демография“. Останалите кандидати за комисари ще имат следните ресори: Йоханес Хан (Австрия) ще отговаря за ресор „Бюджет и администрация"; Дидие Рейндерс (Белгия) ще отговаря ресор „Правосъдие“ (включително по въпросите за върховенството на закона). Стела Кириaкидес (Кипър) ще ръководи ресор „Здравеопазване“; Кадри Симсон (Естония) ще отговаря за ресор „Енергетика“; Юта Урпилайнен (Финландия) ще поеме ресор „Международни партньорства“; Силви Гулар (Франция) ще поеме ресора „Вътрешен пазар“, като ще ръководи работата ни в областта на индустриалната политика и ще насърчава цифровия единен пазар. Тя ще отговаря и за новата Генерална дирекция „Отбранителна промишленост и космическо пространство“; Ласло Трочани (Унгария) ще ръководи ресор „Съседство и разширяване“; Фил Хоган (Ирландия) ще има ресор „Търговия“; Паоло Джентилони (Италия) ще отговаря за ресор „Икономика“. Виргиниюс Синкявичюс (Литва) ще отговаря за „Околна среда и океани“; Никола Шмит (Люксембург) ще отговаря за ресор „Работни места“; Хелена Дали (Малта) ще ръководи ресор „Равнопоставеност“; Януш Войчеховски (Полша) ще отговаря за ресор „Земеделие“; Елиза Ферейра (Португалия) ще ръководи ресор „Сближаване и реформи“; Рована Плумб (Румъния) ще отговаря за ресор „Транспорт“; Янез Ленарчич (Словения) ще отговаря за ресор „Управление при кризи“; Илва Йохансон (Швеция) ще ръководи ресор „Вътрешни работи“.