Вижте колко ще вземете, ако детето е вкъщи (НУЖНИТЕ ДОКУМЕНТИ)

Общество
16:45 - 27 Ноември 2020
3710
Вижте колко ще вземете, ако детето е вкъщи (НУЖНИТЕ ДОКУМЕНТИ)

От понеделник децата остават в къщи поради заповед на здравния министър Костадин Ангелов и увеличения брой на заболели от коронавирус у нас. На база това колко дни един родител е в неплатен отпуск поради затворени градини или училище или карантина на дете, държавата отпуска месечна целева помощ за деца до 14 години или така наречената COVID помощ. От Агенцията за социално подпомагане обявиха и сумите, които би получавал родител в зависимост от периода, в който е в неплатен отпуск.

Размерът на помощта се определя от броя на децата, както и от броя на работните дни, в които децата не посещават училище/детско заведение, както следва:

1. При въведени ограничения в училище/детското заведение за срок над 10 работни дни от месеца:

- за семейства с едно дете размерът на помощта е равен на размера на месечната минимална работна заплата (610 лв. за 2020 г.)

- за семейства с две и повече деца размерът на помощта е равен на 150 на сто от размера на месечната минимална работна заплата (915 лв. за 2020 г.).

2. При въведени ограничения в училище/детско заведение за срок от 6 до 10 работни дни от месеца:

- за семейства с едно дете размерът на помощта е 305 лв. за 2020 г.

- за семейства с две и повече деца размерът на помощта е 457,50 лв. за 2020 г.

3. При въведени ограничения в училище/детското заведение за срок до 5 работни дни от месеца:

- за семейства с едно дете размерът на помощта е 152,50 лв. за 2020 г.

- за семейства с две и повече деца размерът на помощта е 228,75 лв. за 2020 г.

Размерът на помощта се определя за всеки месец поотделно съобразно броя на дните, в които в училището/детското заведение са въведени ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка, но не повече от броя на дните, в които работещият родител ползва неплатен отпуск.

Как се кандидатства за отпускане на помощта:

Месечната целева помощ се отпуска въз основа на заявление-декларация, подадено в Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес най-късно до края на месеца, следващ месеца, за който в училището/детското заведение са въведени ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка, към което се прилагат и необходимите документи:  

1. Документи за брутните доходи на родителите за месеца, в който в училището/детското заведение са въведени ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка от:

      - трудови правоотношения и/или приравнени на тях правоотношения;

       - извършване на услуги с личен труд;

       - дейности в областта на селското, горското и водното стопанство;

       - стипендии;

       - други доходи.  

2. Служебна бележка от работодател, че работникът/служителят е в неплатен отпуск и не може да извършва дистанционно работа от вкъщи, не може да ползва платен годишен отпуск и не получава парично обезщетение за временна неработоспособност или бременност и раждане;  

3. Служебна бележка, удостоверяваща, че детето не посещава училище/детска ясла / детска градина/предучилищна група поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка (в случаите, когато тази информация не се предоставя по служебен ред);

4. При необходимост дирекциите "Социално подпомагане" могат да изискват и други документи.

Образецът на заявление-декларация за отпускане на месечна целева помощ, както и примерен образец на служебна бележка от работодател, са публикувани на електронната страница на АСП, раздел «Коронавирус COVID-19» - «Инструкция за ползване на електронни административни услуги в условията на извънредно положение» - електронна услуга № 26.