Вижте масираните удари срещу Израел (ВИДЕО И СНИМКИ)

До момента се знае за поне 200 изстреляни балистични ракети

Новини
21:30 - 01 Октомври 2024
4377
Вижте масираните удари срещу Израел (ВИДЕО И СНИМКИ)

Едва 10 минути след първия взрив от бомби над Йерусалим, втора вълна от ракети премина над града, очевидно от друга посока, като ярките проблясъци на прехващанията осветиха небето, докато звукът от силни гърмежи се разнесе из Йерусалим.

Иран е изстрелял масирани вълни от ракети и дронове към Израел. До момента се знае за поне 200 изстреляни балистични ракети.

Според изявление на Израелските сили за отбрана от Иран са изстреляни ракети към Израел.

По-рано САЩ заявиха, че смятат, че Иран подготвя предстоящо нападение с балистични ракети срещу Израел, след като Израел започна сухопътна операция в Южен Ливан, насочена срещу подкрепяната от Иран Хизбула.

Атаката бе потвърдена и от Иран с изявление на революционната гвардия.

Обстрелът е отмъщение за смъртта на Хасан Насрала и останалите ликвидирани от Израел военни лидери на организацията "Хизбула", става ясно от изявлението на иранските военни.

Почти над всички населени места в Израел звучат сирените за въздушна опасност. Активно работи и системата за противовъздушна отбрана "Железен купол", която засега успява да прихване всички ирански ракети, твърдят от израелските въоръжени сили.

Според CNN поне две ракети са ударили в града, а централата на МОСАД и две военни бази до Тел Авив са сред целите на иранската атака.

Очевидци съобщават за много ракети и над свещения град Йерусалим.

Правителството на Израел е прибрано в бункер, откъдето може да командва отбраната на страната.

Президентът на САЩ Джо Байдън пък свика среща на шефовете на американските специални служби в Белия дом, като нареди на американските военни да подпомогнат защитата на Израел и да свалят ирански ракети, насочени към Израел. Там е и вицепрезидентът Камала Харис.

Подобна атака Иран предприе срещу Израел и през април като тогава тя бе отблъсната с помощта на САЩ и Великобритания, както и съседните арабски държави. Сегашната атака обаче е много по-силна и противодействието й ще бъде много по-трудно.

Според публикации в социалните мрежи небето над Иран е озарено от изстрелването на ракетите.