Вижте най-добрите рецепти за здраво сърце
За засилване на сърцето трябва се ядат много плодове, зеленчуци и растителни масла. Менюто трябва да включва житни храни, яйца, спанак, говеждо месо, мляко, банани, картофи.
За да е здраво сърцето и да се предотврати опасна сърдечна аритмия е добре да се хапват ядки всяка вечер – тиквени и слънчогледови семки, кайсиеви ядки, орехи, лешници, фъстъци.
При сърдечни заболявания е препоръчително да се яде поне два пъти седмично риба.
За поддържане на сърдечната дейност и за намаляване на отоците всеки ден да се изяжда 100 г чист акациев мед, разделен на 3 приема.
Редовната употреба на зеления китайски чай (по 10 чаши дневно) разгражда мазнините.
За предпазване от сърдечносъдови заболявания е хубаво да се приема по 400 мл фолиева киселина и 3 мг витамин В дневно.
За предотвратяване на инфаркт на миокарда и сърдечни заболявания е добре да се пие всеки ден по една таблетка от витамините Е и С. Ако в продължение на две или повече години се приема всекидневно по 100 мг витамин Е се намалява с 50 процента рискът от сърдечносъдови заболявания.
Оказва се, че изпиването на 1 до 2 чаши бяло или червено вино предпазва от коронарна болест. За хора с високо кръвно се препоръчва бяло вино или 50 мл ракия на ден.
Балсам за сърцето е всекидневната физическа натовареност. Така сърдечният мускул се заздравява.
КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА ЗА УКРЕПВАНЕ НА СЪРЦЕТО
Смилат се 2 кг лимони с корите, 1 кг орехови ядки и се смесват добре с 1 кг чист мед. Прибавят се 20 зелени ситно нарязани листа индрише (може и сухи, но тогава количеството се удвоява). Взема се по 1 суп. лъж. 3 пъти дневно преди ядене до свършване на сместа.
● При сърдечни оплаквания да се пие вино от жълта иглика. Добре измита двулитрова бутила се пълни до горе (без да се тъпче) със свежи съцветия от иглика. Залива се с чисто натурално домашно вино, така че да се покрият добре цветовете. Запушва се и се оставя да престои 14 дни на слънце. При сърдечни оплаквания (стенокардия, аритмия, неравномерен пулс) се отпива по 1 глътка на ден. Сърдечно болните могат да пият от тази напитка до 3 суп. лъж. на ден.
● 5 г пчелно млечице се смесва с 250 г мед. Взема се по 1 ч. лъж. 3 пъти дневно. Съхранява се на хладно. Дозата е достатъчна за 15 дни.
● Вземете 50 г изсушени плодове глог и ги сложете в 250-грамово шише. Долейте чист спирт (70 градуса) или силна ракия (45 градуса), така че да покриете плодовете. Затворете добре и оставете да престои 20 дни. Прецедете и съхранявайте в хладилник. Вземайте 20 капки с капкомер 3 пъти на ден след ядене. Лечението продължава 25 дни, почива се 10 дни и се повтаря. Подобрява сърдечната дейност.
● За укрепване вечер да се пие по 1 ч. чаша черен чай с по 1 ч. лъж. ябълков оцет, мед и уиски.
● За успокояване на сърдечната дейност се приготвя отвара от 1 суп. лъж. корени коприва. Залива се с 400 мл вряща вода, ври 10 минути на слаб огън. Прецедено се пие по 100 мл 3 пъти дневно след хранене в продължение на 20 дни.
● В еднолитрова бутилка със силна домашна ракия се пускат 10 цвята от кокиче. Киснат 10 дни. Течността се прецежда и се приема 3 пъти на ден по схема: 1-ви ден – по 1 капка, 2-ри – ден – по две капки и т. н., докато се стигне до 10 капки прием на десетия ден. Следва намаляване на капките в обратен ред до достигане пак на 1 капка.
● При сърдечни заболявания на всеки 3 месеца да се пие чай от син глог в продължение на 4 дни, по 1 ч. чаша 2 пъти дневно преди ядене.
● В 1 л вода се накисва за 5 часа 1 ч. лъж. стебла петопръстник. Изпива се за един ден вместо вода. Прави се 4 поредни дни, почива се 2 дни и се повтаря.
● За подобряване на сърдечния ритъм с 400 мл вряща вода се заливат 2 суп. лъж. цвят от рози. Кисне 1 час. След прецеждане се пие по 75 мл 3 пъти дневно преди ядене.
● При всякакви сърдечни заболявания много добре действа смес от по 200 г мед, домашно краве масло, оризово брашно и тиквени семки. Всичко се разбърква много добре. Приема се по 1 суп. лъж. 3 пъти дневно 30 минути преди хранене.
● Болни с поражения на сърдечните клапи да консумират по 200 г пресен плод черница (може и под формата на компот) без захар 5 пъти дневно. Намалява задухът и се възстановява общата работоспособност.
● При нервно сърце всяка вечер в 200 мл вряла вода се накисва 1 стрък (зелен) маточина. Сутрин настойката се изпива на гладно. Лечението продължава 15 дни.
● При болно сърце в 400 мл вряла вода се накисва 1 суп. лъж. розмарин за 2 часа. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене. Почива се 10 дни и се приготвя друга настойка.
● При болно сърце с албумин и подуване на краката в 1 л вода се вари 5 минути 1 суп. лъж. ситно нарязан петопръстник. Сваля се от огъня и капакът на съда се замазва с тесто за 5 часа. Прецедената течност се изпива за 1 ден. Повтаря се след 2 дни. Предизвиква често уриниране.
● Смесват се 500 г мед с 2 суп. лъж. семе от коприва и 20 счукани ядки от праскови (без кафявата ципа). Приема се по 1 суп. лъж. сутрин на гладно.
● Да се вземат по 25 капки глогова тинктура 3 пъти дневно преди ядене.
● Сокът от пресни листа индрише предпазва от сърдечна декомпенсация. Пие се по 1 суп. лъж. 3 пъти дневно.
● Трилитров буркан се пълни с плод бъзак и захар (на редове), като най-отгоре да има захар. Затваря се херметически и престоява 45 дни на слънце. Приема се по 1 суп. лъж. плод и сок сутрин на гладно.
● В 200 мл вода се вари свеж и сух цвят от череша 10 минути. Разделя се на 3 части и се изпива за 1 ден. Тази отвара може да се приготвя и от изсушени черешови дръжки.
● Приготвя се отвара от 2 бобени шушулки заедно със зърната (бял боб). Врат в 1 л вода на тих огън 4 часа. Прецежда се и се пие по 1 ч. чаша през ден.
● При сърдечна невроза се смесват по 50 г цвят лавандула, цвят маточина, цвят глог, по 30 г стебла риган и мащерка и корени дилянка. С 500 мл вряща вода се заливат 2 суп. лъж. от сместа. Кисне 2 часа. Пие се по 75 мл 3 пъти дневно преди ядене.
● При сърдечна депресия се счукват 2 суп. лъж. бял пелин. Смесва се с 1 л бяло вино и 200 г мед. Взема се по 50 мл 3 пъти седмично сутрин на гладно.
● При задух се смесват равни количества (по 50 г) стръкове мащерка, корени дилянка, листа маточина и цвят глог. С 500 мл вряща вода се залива 1 суп. лъж. смес, ври 10 минути на слаб огън, изстинало се прецежда и се пие по 100 мл 3 пъти дневно.
БОЛКИ В СЪРДЕЧНАТА ОБЛАСТ
● 10 стръка зелен магданоз се варят на тих огън в 1 л чисто бяло вино (може и червено), като се внимава да не кипне. След като заври се прибавя 300 г чист пчелен мед. Вари се и се бърка, докато се стопи медът. Още горещо се прецежда и се налива в стъклено шише, което се запушва добре. Шишето се разклаща преди употреба. При болки в сърдечната област се приемат по 3 суп. лъж. 3 пъти дневно преди хранене.
● Приготвя се отвара от 4 нарязани на дребно корени от широколист живовляк. Вари се на тих огън в 1 л вода, докато течността остане наполовина. Още гореща се прецежда и се налива в стъклено шише, което се запушва добре. Пие се по 50 мл 3 пъти дневно преди ядене в продължение на 30 дни, независимо дали болките са престанали или не.
● С 500 мл вряща вода се залива 1 суп. лъж. листа бреза. Кисне половин час. Пие се по 250 мл 3 пъти дневно преди хранене в продължение на 20 дни.
● За сърдечни болки се настъргва 1 индийско орехче, 3 ядки от праскови и 10 кайсиеви ядки. Смесват се с 1 суп. лъж. ябълков оцет и 750 мл размразена вода, като предварително се отделя утайката на водата. Приема се по 1 ч. лъж. 4 пъти дневно след ядене.
ЗА УКРЕПВАНЕ НА СЪРЦЕТО ПРИ ВЪЗРАСТНИ
В буркан от 800 мл се нарязва 200 г прясна коприва. Залива се със силна ракия. Затваря се добре и се оставя да престои на светло 24 часа. След това се прибира на тъмно и престоява още 10 дни. Прецежда се, като копривата се изстисква. Приема се по 1 ч . лъж. сутрин 30 минути преди ядене и вечер преди лягане.
ЗА УКРЕПВАНЕ НА СЪРДЕЧНИЯ МУСКУЛ
● За поддържане на сърдечния мускул 2 суп. лъж. суха или зелена коприва се залива с 250 мл вряща вода. Ври 5 минути, кисне 1 час. Прецедено се пие по 120 мл преди ядене.
● В 500 мл вода се варят 10 минути по 2 суп. лъж. корени репей и корени магданоз. Прецедената течност се пие по 50 мл 3 пъти дневно 10 минути преди ядене.
● В 3 л вода се накисват 40 листа индрише заедно с дръжките. Прибавят се 3 кг захар и 3 пакетчета лимонена киселина. Престоява 24 часа, като се разклаща, за да се стопи захарта. Прецежда се и се прибира в шишета. Пие се по всяко време, разредено наполовина с вода.
● Счукват се 30 пресни листа индрише, смилат се с 4 лимона с корите, но без семките. Всичко се смесва с 500 г мед. Взема се по 1 ч. лъж. 3 пъти дневно преди ядене.
● В 1 л вода врат 30 минути 2 суп. лъж. корени магданоз и 2 суп. лъж. корени репей. 10 минути преди сваляне от огъня се прибавят 2 цвята магарешки бодил. Пие се по 20 мл 3 пъти дневно 10 минути преди хранене. Това е отличен биостимулатор за сърцето.
● За укрепване на сърдечния мускул се консумират обезсолени маслини с костилката. Бланшират се 5 минути в кипяща вода и се съхраняват в зехтин.
● За укрепване на сърдечния мускул се приготвя смес от 1 кофичка изцедено кисело мляко, сока от 2 лимона, 1 суп. лъж. мед, 4 ситно нарязано зелени листа индрише и ядките от 5 ореха, 15 бадема и 100 г пресни фъстъци (всички ядки трябва да са смлени). Преди всеки прием се разбърква добре. Взема се по 1 суп. лъж. 30 минути преди закуска и по 2 суп. лъж. след обяд и вечеря в продължение на 3 месеца без прекъсване. Влияе добре както на болни, така и на здрави хора.
АРИТМИЯ
● С 500 мл вода се заливат 2 суп. лъж. пчелник. Ври 30 минути. Кисне 1 час и се филтрира. Пие се по 150 мл 3 пъти дневно.
● През лятото в 150 мл слабо бяло вино се добавят по 20 капки сок от бял равнец и седефче. Пие се по 1 суп. лъж. веднъж дневно сутрин на гладно.
● През лятото се приготвя сок от плодове на бялата и черната черница. Изстисква се и се прецежда да няма семки. Изпива се по 1 ч. чаша на ден, веднага след като се прецеди. Може да се приготви и сок в тъмни бирени бутилки. Стерилизират се 15 минути. Съхраняват се на тъмно. При сърдечна аритмия се пие по 150 мл 3 пъти дневно преди хранене.
КАК ДА ИЗБЕГНЕТЕ ПРИСТЪП
Ако имате увредено сърце, за да се предпазите от стенокардиен пристъп, потопете ръцете си до лактите във вода с температура 37 градуса, като постепенно я увеличавате до 42 градуса. Капнете 15 капки глогова тинктура върху залък хляб и дъвчете бавно.
СЪРДЕЧНА СЛАБОСТ
● При сърдечна слабост се изгаря върбово или липово дърво. Въглените се счукват на прах. Пие се 3 пъти дневно по 1 ч. лъж., разтворена в 200 мл вода.
● Два пъти дневно сърдечната област се измива с равни части вода и оцет и леко се масажира.
● Със 100 мл вода се смесва 1 суп. лъж. винен оцет. Изпива се на два пъти за един ден (сутрин и вечер).
●Смесват се добре по 30 г листа от горска ягода, корени коприва и 50 г цвят глог. С 600 мл вряща вода се заливат 2 суп. лъж. Ври 5 минути на слаб огън. След изстиване се прецежда. Пие се по 75 мл 3 пъти дневно преди и след ядене.
● За хронична сърдечна слабост се смесват 5 г валериана, 20 г полски хвощ, 30 г пача трева, 50 г цвят и изсушени плодчета от глог. С 500 мл вряща вода се залива 1 суп. лъж. смес, кисне 30 минути. Прецежда се и се изпива бавно, на глътки, за 24 часа.
●При сърдечна слабост се смесват 20 г полски хвощ, 30 г пача трева и 50 г цвят глог. С 500 мл вряща вода се запарват 2 суп. лъж. дрога, кисне 30 минути. Изпива се на глътки за 1 ден.
● При слабо сърце се смесва 1 пакетче краве масло с 1 кг мед. Взема се по 1 суп. лъж. сутрин на гладно. Преди всеки прием се разбърква добре. Медът трябва да е течен, незахаросан и да не е претопяван.
ИСХЕМИЧНА БОЛЕСТ
● При исхемична болест на сърцето се смесват 30 г бял равнец, 50 г дяволска уста и по 150 г клонки и листа от бял имел и глог. В 500 мл вода врат 2 минути 2 суп. лъж. от сместа. Кисне 1 час, прецежда се и се пие по 75 мл 6 пъти дневно, 30 минути преди и 30 минути след хранене.
● В 500 мл вряща вода се слагат 2 суп. лъж. цвят и плод глог и 4 семена пащърнак. Кисне 2 часа. Прецежда се и се пие по 75 мл 3 пъти дневно 30 минути преди хранене.
НЕВРОЗА
● Смесват се по 70 г дяволска уста и маточина, 80 г дилянка и 10 г мента. С 600 мл вряща вода се заливат 2 суп. лъж. от сместа. Кисне 1 час, прецежда се и се пие по 150 мл 3 пъти дневно преди хранене.
● Приготвя се запарка от по 1 ч. лъж. мента, маточина, глог, пелин и дяволска уста. Залива се с 400 мл вряща вода, кисне 1 час, прецежда се и се пие по 50 мл 20 минути преди хранене.
ПОРОК НА СЪРЦЕТО
● При сърдечен порок се смесват 1 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. зехтин и сокът от 1 лимон. Взема се по 1 суп. лъж. всяка сутрин на гладно.
● Нарязват се 150 г листа от алое (свекървин език). Счукват се в стъклен или порцеланов съд. Добавят се 250 г чист мед и 300 мл домашно червено вино и се разбърква. Прибира се в шише и се оставя на тъмно и студено 6 дни, като често се разклаща. Взема се по 1 ч. лъж. 3 пъти дневно преди ядене, докато свърши. След 6 месеца се повтаря.
● В 200 мл вода се варят 10 минути по 1 суп. лъж. жълт кантарион и синя жлъчка. Изпива се 10 минути преди хранене на обяд. Лечението продължава три години.
СТЕНОКАРДИЯ
Към храната да се добавя малко пащърнак. Добре влияе и изпиването на чаша – две сок от моркови.
● 1 ч. лъж. мента и 1 суп. лъж. валериана се заливат с 250 мл студена вода. Кисне 1 час. Пие се по 1 суп. лъж. 4 пъти дневно.
СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ
● При сърдечна недостатъчност се приготвя извлек от надземната част на овчарска торбичка: 4 суп. лъж. киснат 10 часа в 800 мл студена вода. Изпива се за 1 ден.
● При хронична сърдечна недостатъчност се приготвя запарка от 6 г изсушен и наситнен горицвет. Залива се с 200 мл вряща вода. Прецежда се, след като изстине напълно. Пие се по 1 суп. лъж. 3 пъти дневно преди хранене.Тази рецепта се използва при сърдечни смущения, придружаващи заболявания като базедова болест, неврози, инфекциозни и бъбречни болести.
● Смесват се по 100 г градински чай, клинавче и джоджен. С 500 мл вряща вода се заливат 2 суп. лъж. от сместа в термос и се оставя да престои цяла нощ. Прецедена, запарката се пие по 100 мл 3 пъти на ден 30 минути преди хранене.
● Смесват се 100 г жълт кантарион и по 75 г корен девесил и горицвет. От вечерта се заливат 2 суп. лъж. смес в затворен съд с 500 мл вряща вода. Сутринта се прецежда и се пие по 100 мл 30 минути преди хранене 3 пъти дневно.
● Смесват се 100 г цвят глог и по 75 г горицвет и дяволска уста. 1 суп. лъж. от сместа се залива от вечерта с 250 мл вряща вода в термос. Престоява цяла нощ. Прецедената течност се пие по 50 мл 3 пъти дневно 30 минути преди ядене.
● По 100 г корени кръвен здравец и коренища коприва, по 75 г цвят глог и цвят лавандула, и 30 г корени дилянка се смесват. В 500 мл вода се слагат 2 суп. лъж. смес, врат 5 минути. Пие се по 100 мл 4 пъти дневно преди ядене.
● В термос от вечерта се залива 1 суп. лъж. камилски бодил с 250 мл вряща вода. Прецедената течност се пие по 50 мл 4 пъти дневно преди ядене.
● Смесват се по 100 г цвят дяволска уста, цвят глог и полски хвощ. 2 суп. лъж. смес се заливат с 500 мл вряща вода и кисне цяла нощ в захлупен съд. Прецедено се пие по 100 мл 3 пъти дневно 30 минути преди ядене.
● С 500 мл вряща вода се заливат 2 суп. лъж. клинавче и кисне до сутринта. Прецедената течност се разделя на 4 части и се изпива за 1 ден 1 час преди ядене.
● Смесват се добре по 100 г стръкове босилек, цвят глог и листа мента, по 50 г подбел, корени ружа, корени бял оман и стръкове лазаркиня, и 30 г корени дилянка. С 500 мл вода се заливат 2 суп. лъж. смес, врат 5 минути и прецедената отвара се пие по 100 мл 4 пъти дневно преди ядене.
● Смесват се 75 г горицвет и 100 г корен зайча сянка. С 500 мл вряща вода се заливат 2 суп. лъж. смес, киснат цяла нощ. Прецедена, запарката се пие по 100 мл веднъж дневно 30 минути преди ядене.
● Смесват се добре по 100 г корен валериана и маточина, и 75 г жълтуга. С 250 мл вряща вода се залива 1 суп. лъж. смес и кисне до сутринта в захлупен съд. Прецедено се пие по 50 мл 3 пъти дневно 1 час преди ядене.
Назаем от tretavazrast.com