Вижте най-интересните шпионски афери в света

Мата Хари, Петорката от Кембридж и защо Ана Чапман се снима по бельо

Общество
20:15 - 27 Февруари 2021
6814
Вижте най-интересните шпионски афери в света

Ето кои са най-интересните шпионски афери в световната история. От много години земята се тресе от подобни скандали. Ето кои истории никога няма да се забравят, припомня „Дойче веле“.

Легендата Мата Хари

Когато започва кариерата си на танцьорка в Париж, младата холандка Маргарета Гертруда Зеле е все още никому неизвестна. Впоследствие обаче тя се превръща в легендарна шпионка. В началото на 20 век Мата Хари се движи из висшите кръгове на френското общество. Затова германците я вербуват за шпионка. По-късно същото правят и французите. Но разкриват двойната ѝ игра и я осъждат на смърт.

Семейство Розенберг и атомната бомба

През 50-те години на миналия век аферата "Розенберг" разделя на две американското общество. Юлиус и Етел Розенберг са обвинени, че са предавали на Москва информации за американската атомна програма. И докато една част от американците искат смъртта им, други предупреждават за опасността от изпадане в антикомунистическа истерия. В крайна сметка двамата са екзекутирани.

Шпионин в канцлерството

Тази афера хвърля ФРГ в държавна криза. В качеството си на личен секретар на канцлера Вили Бранд източногерманският шпионин Гюнтер Гийом подава поверителни документи на гедерейската Държавна сигурност. Фактът, че шпионин на ГДР е успял да проникне в самия център на властта във ФРГ, шокира цялата страна - и предизвиква оставката на канцлера Вили Бранд.

Петорката от Кеймбридж

През 1979 година Антъни Блънт предизвиква един от най-шумните шпионски скандали в историята на Великобритания. От неговите признания става ясно, че петима агенти, които поддържали контакти с хора от най-висшите управляващи среди в страната, периодически са снабдявали КГБ с важни информации. Четирима от шпионите са разкрити, но самоличността на петия си остава тайна и до днес.

По бельо и с пистолет в ръка

През 2010 година ФБР залавя руската шпионка Ана Чапман. По-късно тя е разменена срещу агенти, задържани в Русия. В родината си Чапман прави кариера като модел и водеща на развлекателни телевизионни програми. А мъжкото списание "Максим" я изобразява на корицата си по бельо и с пистолет в ръка.

Господин и госпожа Аншлаг

Десетилетия наред "домакинята" Хайдрун Аншлаг прекарвала всеки вторник по един и същ начин: със слушалки пред своя предавател, откъдето получавала заповеди от тайните служби в Москва. Хайдрун и съпругът ѝ Андреас, които пребивавали в Германия с фалшиви австрийски паспорти, са предали на руснаците стотици поверителни документи за действията на ЕС и НАТО. През 2013 г. двамата са осъдени за шпионаж.

Щраус е бил шпионин?

Десетилетия след смъртта си политикът от ХСС Франц-Йозеф Щраус продължава да буди интерес: твърди се, че е бил агент на американското военно разузнаване OSS, предшественик на днешното ЦРУ. Тези обвинения се съдържат в научно изследване на германския Център за политическа просвета, изготвено по повод 100-годишнината от рождението на Щраус. Изводите в това изследване си остават обаче спорни.

Шпионаж 2.0

Докато в годините на Студената война страх пораждат двойните агенти, днес скандалите са свързани главно с методите за подслушване на тайните служби. Покрай разкритията на Едуард Сноудън светът узна как САЩ и някои други страни контролират глобалните телекомуникации и интернет и така си подсигуряват достъп до личните данни на милиони юзъри.