Вижте окаяното състояние на Театър "София" (СНИМКИ)

Култура
11:52 - 26 Октомври 2021
5860
Вижте окаяното състояние на Театър "София" (СНИМКИ)

Театър София е в критично състояние, което налага бързи действия за преработка на проекта и повторното обявяване на обществената поръчка за ремонт, с уважение към архитектурата на сградата. Задължително е да бъде запазена фасадата на сградата с варовиковите каменни облицовки и релефните пластики с разнообразна форма, сюжети и фактура, обяви след оглед общинарят Борис Бонев. 

От гражданската му платформа "Спаси София" публикуваха страшни кадри от разпадащия се театър след среща с директора на културната институция Ириней Константинов.

"За съжаление стана ясно, че липсва достатъчна комуникация с Общината както по отношение на готвения ремонт, така и за това как ще функционира театърът докато той се случва.

По време на обиколката видях и окаяното състояние на всички системи в сградата, което като по чудо не е довело до инцидент. С изненада установих пък, че сценичното оборудване и техника, голяма част от които не функционират от десетилетия, не са включени в проекта, което е огромен пропуск", отбелязва Бонев. 

И е поискал среща в Столичната община с всички отговорни за проекта, за да дадат отговори на въпросите за реализацията му. 

"Нашата битка не е да няма ремонт на Театър София, а да бъде направен обмислен и качествен, който да гарантира отлични условия, както за работещите, така и за зрителите", пише още независимият общински съветник.