Вижте последните научни факти за Ковид

Здраве
10:10 - 14 Август 2021
11740
Вижте последните научни факти за Ковид

"Гардиън" публикува последните факти за Sars-CoV-2, с уточнение, че са подкрепени от науката.

Нямам никакви симптоми - така че дори и да имам COVID, няма да го предам на никой друг

Грешно. Хората, които никога не получават симптоми на COVID, са по-малко заразни, но те все пак имат високо вирусно натоварване и могат да предадат вируса.

Освен това пикът на инфекциозност при тези, които развиват симптоми, е ден или два, преди да започнат да се чувстват зле. Безсимптомните заразени, тъй като се чувстват напълно добре, са много по-склонни да бъдат навън затова хората, които имат безсимптомен Covid или преди да получат симптоми, допринасят много за разпространението на инфекцията.

Според едно проучване хората без симптоми са отговорни за повече от половината от новите инфекции. Затова не вярвайте, че докато се чувствате добре, не криете риск за околните.

Няма да хвана или предам вируса, защото съм ваксиниран.

Това просто не е вярно. Имаше много документирани случаи на напълно ваксинирани хора, заразени с COVID, макар че по-голямата част от тях не се нуждаеха от хоспитализация. Има и доказателства от проучвания на здравни работници в Индия и Виетнам, че ваксинираните могат да предават вируса.

Ваксините са изключително добри в предпазването от тежко заболяване, но по-малко в предотвратяването на заразяване. Данните от проучването Imperial REACT показват, че тяхната ефективност от предотвратяване на инфекция е между 50% и 60% (независимо дали имате симптоми).

В ранните етапи на инфекцията последните данни показват, че ваксинираните хора имат толкова високо вирусно натоварване, колкото неваксинираните заразени хора, но след това ваксинираните хора изчистват вируса по-бързо.

Ваксинацията помага за предотвратяване както на инфекцията, така и на предаването й, но не е перфектното средство и със сигурност не означава, че не можете да се разболеете или че не можете да заразите другите.

Вече имах COVID затова нямам нужда от ваксина

Прекараният COVID ви дава разумна защита от повторно заразяване. Но то не е толкова добро, колкото защитата, която получавате от ваксинацията - имунитетът с ваксинацията продължава по-дълго и е по-устойчив на новите варианти.

Ако вече сте преболедували COVID, ваксинацията дава на имунитета ви допълнителен силен тласък.

Най-добрият имунитет, който наблюдаваме сега, е при хора, които са двойно ваксинирани, след като са прекарали COVID. Единствената подробност е, че ако наскоро сте имали COVID, трябва да изчакате 28 дни след положителен тест, преди да се ваксинирате.

Имам силна имунна система, така че не се нуждая от ваксина

Със сигурност е за предпочитане да имате силна имунна система, отколкото слаба. Но все пак здравите хора могат да се разболеят тежко от COVID, включително да се окажат в болница и да умрат. Знаем също, че някъде между 10% и 30% от възрастните могат да прекарат продължително заболяването, дори то да протича леко в началото.

И не става въпрос само за вас. Може да се разболеете от COVID и да го преодолеете без проблем или дори да нямате никакви симптоми, но кого сте заразили? Всички можем да влезем в контакт с уязвими хора в супермаркета, в градския транспорт, на гости при семейството или в кръчмата. Дължим им това да се опитат самите те да избегнат заразяване.

Децата не са застрашени, ако се заразят с COVID

Децата са с много по-нисък риск от тежко заболяване или дълъг COVID, в сравнение с възрастните, но и двете неща могат да се случат. Около 1 на 200 деца с потвърден случай на COVIDе хоспитализирано. Децата също могат да развият така наречения мултисистемен възпалителен синдром няколко седмици след заразяването, който може да бъде много сериозен и да изисква интензивно лечение. Това е много рядко и засяга около 30 на 100 000 деца, заразени с COVID.

Точно колко деца продължават да развиват дълъг Covid с постоянни симптоми, все още се изследва, като различни проучвания дават различни оценки, вариращи от 2% до 8%.

Това са по-ниски проценти от тези при възрастните, но те също не са нулеви и с продължаващите високи инфекции при децата в обозримо бъдеще (особено тъй като остават неваксинирани и се връщат в училище), дори 2% е доста висок процент.

Има повече от 420 000 случая при деца на възраст от 0 до 19 години от 19 април 2021 г. и повече от 2000 хоспитализации при деца на възраст от 0 до 17 години с COVID.

Маските не работят

Сега знаем, че COVID е предимно във въздуха и се разпространява от хора, които дишат, говорят, викат и пеят. Маските в никакъв случай не са перфектни, но въпреки това помагат много.

Носим маски преди всичко, за да предпазим другите от дъха си, а не за да се предпазим от тях.

Ако искате да защитите и другите, и себе си, трябва да си купите по-качествена маска, която да ви пасва наистина добре. Най-добрите маски са N95, FFP2 или FFP3, за които е доказано, че защитават по-надеждно.

Като цяло скорошно проучване показа, че високите нива на носене на маски са свързани с намаляване с около 20% на скоростта на предаване, така че те не са перфектни, но това все пак е значително намаление.

Тази вълна ще бъде последната

Досега имаше заглавия, наричащи всяка от предишните вълни последна. Те сгрешиха. Правителствата казват, че нещата са непредсказуеми и много експерти очакват инфекциите да се увеличат отново в есенния и зимния период.

И накрая, ако се появи нов вариант, който е по-трансмисивен от Делта или по-упорит при ваксинирани хора, това ще промени играта за пореден път, точно както Делта направи през май и Алфа през декември миналата година. При този сценарий със сигурност ще имаме нова, още по-тежка вълна. Не знаем колко е вероятно това, но докато Covid остава широко разпространен в световен мащаб, то е напълно възможно месеци и потенциално дори години напред в бъдещето. Ето защо определено не можем да кажем, че това е последната вълна.