Вижте впечатляващия Фестивал на пясъчни фигури (ГАЛЕРИЯ)

Бургас отново посреща най-талантливите скултори на кварца

Култура
13:53 - 25 Юли 2020
4572
Вижте впечатляващия Фестивал на пясъчни фигури (ГАЛЕРИЯ)

Фестивалът на пясъчните фигури в Бургас стартира напук коронакризата и вече радва летовниците с талантливите скулптори на най-добрите артисти. 

Той се провежда от 2008 г. в парк Езеро, до Конната база, но целият ресурс, с който се изгражда всяка година фестивалът, добива все по-големи мащаби през годините, пишат организаторите. 

Самият процес на подготовка започва много по-рано от традиционното откриване в началото на месец юли. Теренът се подготвя, пясъкът се пресява и започва неуморният труд на скулпторите - творци, които вдъхват живот на своите творения. Всяко следващо издание на фестивала успява да въплъти в себе си толкова много емоция и дух с цялостната си нова визия и доказва, че с годините популярността му все повече расте.  В първото му издание, до магията на пясъчното изкуство са се докоснали 20 000 посетители, като с всяка следваща година броят им нараства и достига до 100 000 души на сезон. Гордо може да кажем, че близо 900 хиляди души са запечатали усмивката си в пясъчната книга с приказки на най-обичания фестивал в Бургас през всичките му издания: "Карнавал" - 2008 год., "Приказни герои" - 2009 год., "Цирк" - 2010 год., "Кино" - 2011 год., "Вълшебен свят" - 2012 год., "Алея на славата" - 2013 год., "Приказки от пясък" - 2014 год., "На сафари с фотоапарат" - 2015 год., "Кино герои" - 2016 год., "Пясъчни приказки" - 2017 год., “Митове и чудовища” – 2018 год., „Любими детски герои” – 2019 год.

И всичко това, не би могло да е факт, без неуморния труд, талант и сърце, което е вложено в изработката на над 250 композиции от скулптори от четири континента Европа, Северна Америка, Азия, Австралия. Част от фестивала са били автори от България, САЩ, Португалия, Индонезия, Англия, Австралия, Германия, Украйна, Турция, Русия, Словакия, Полша, Холандия, Чехия, Ирландия, Белгия, Латвия, Франция, Норвегия и Италия. Със своята креативност и разчупено виждане на даден сюжет те успяват не само да създадат но и да принесат всеки посетил Пясъчния град в една неповторима приказна атмосфера, която винаги е внушителна и интересна за публиката.

На площ от пет декара, от специален, устойчив на дъжд 5 600 тонен пясък всяка година са се появявали всякакви персонажи, причудливи създания, замъци, кули, всякакви морски (и не само) обитатели, русалки, пирати, каляски, принцеси, животни и други приказни същества, като някои от тях с височина над 8 метра.

Снимки: Диди Христова, фейсбук група "ФотоСвят"