Вижте завода за електромобили, който ще отвори врати в Ловеч (Снимки)

Електрическите коли ще имат траен адрес за производство в България

Новини
11:03 - 10 Юли 2021
8773
Вижте завода за електромобили, който ще отвори врати в Ловеч (Снимки)

Електрическите автомобили ще имат траен адрес за производство в България. В Ловеч ще бъде открит завод за колите на бъдещето. Днес се подписва меморандум между немска фирма производител и българското правителство за изграждането на първия по рода си у нас завод.

Днес в София ще бъдат представени прототипи на трите модификации, които ще се произвеждат у нас в края на 2023 г. Автомобилът е с иновативен интериор, може да изминава до 240 км с едно зареждане.

Заводът ще заработи във втората половина на 2023 г., обяви Любомир Станиславов, изп. директор на българския клон на Next.e.GO пред Нова телевизия. На първия етап е планирано разкриване на 1000 работни места, които ще бъдат директно в новата фабрика. Около завода ще бъде създадена изцяло нова индустриална зона с 1300 декара, където работните места ще достигнат между 4000 и 5000.

„Открихме в България Автомобилния клъстер, който създава изключително добра база от доставчици. На второ място – ние сме дигитална компания от нов тип и имаме нужда от хора с много добри софтуерни умения, които тук ги има. Специалистите в завода „Балкан“ в Ловеч ще ни помогнат да стартираме производството“, каза проф. Улрих Херман ,член на Борда на директорите на германската компания.

Електромобилите, произвеждани у Ловеч, ще се продават и у нас. Планирано е от халетата на новото производство да излизат по 30 000 броя коли всяка година. Инвестицията е приблизително около 280 млн. лева.