Вкараха кадри на Цветан Василев и Алексей Петров начело на ключова агенция

Вихрят се рокади за милиони в администрацията

Икономика
18:00 - 13 Февруари 2023
15054
Вкараха кадри на Цветан Василев и Алексей Петров начело на ключова агенция

Служебната власт на президента Румен Радев започна да връща фигури начело на държавата, познати отпреди първия мандат на Бойко Борисов като премиер. Лица, близки до олигарха-беглец в Сърбия, фалирал четвъртата по големина банка у нас – Корпоративна търговска банка – Цветан Василев, отново се назначават за шефове в Управителните съвети на ключови държавни дружества.


Приятел на Цв. Василев пак се сдоби с власт

Така, например, в последния си брой "Уикенд" разкрива, че на шефско кресло в бутиковата Българска агенция за експортно застраховане отново е кацнал небезизвестният бивш началник в „Булгартабак“ (когато и председателката на БСП Корнелия Нинова е била част от холдинга – б.р.) и сочен за изключително приближен на мустакатия габровец – Дочо Карадочев.

Това се случва с експресно вписване в Търговския регистър на новото ръководство и Надзорен съвет на агенцията, занимаваща се със застраховките на редица кредити, отпускани от Българската банка за развитие за десетки и стотици милиони левове. Рокадите са финализирани в сряда, на 8 февруари, след като КФН е дала „зелена“ светлина за вписването.

Карадочев, който някога бе изпълнителен директор на БАЕЗ, при това в конфликт на интереси, докато е управляващ в ‚Булгартабак“, отново е сложен начело – този път в Надзорния съвет, с подписа на икономическия министър на кабинета „Гълъб Донев – 1 и 2“ Никола Стоянов.

Но това не е всичко. Властта на Радев връща и изчегъртания с доста мъки, както разказват запознати, от Съвета на директорите, Симеон Личев – дясната ръка на някогашния шеф на БАЕЗ Панайот Филипов. Личев бе кандидат за местен депутат в София не чия да е листа, а от тази на позабравената партия Български демократичен център, основана от бившия съратник и ководещ на Слави Трифонов Росен Петров.

Въпреки че през 2008 г. въпросният беше разследван от КФН и му бяха наложени 2 акта по Закона за финансовите злоупотреби именно по проверка на комисията, днес той отново се сдобива с апетитен пост в агенцията с капацитет да застрахова милиарди левове. „Да“ за Личев и Карадочев КФН е гласувала на заседание през януари. А на 26 януари е и вписването в Търговския регистър.

В Надзорния съвет остава и назначеният миналата година Владимир Тодоров – брат на главсека на МВР главен комисар Петър Тодоров, както и Евгения Стоянова и Венцислав Тодоров.

Бойка Василева, която досега бе член на Надзора, става пък изпълнителен директор на БАЕЗ, а компания – също като директор и член на УС ще й прави Гълъбин Гълъбов. Освен тях в Управителния съвет влиза като член и Владимир Георгиев. Досега той беше прокурист на системно бутаната към фалит „Александровска болница“, а преди това - назначен през 2021 г. от Кирил Петков за директор на Българската банка за развитие.

Гълъбин Гълъбов е известен с богатото си банково и застрахователно досие, като преди да се озове в държавната агенция, е години наред под крилото на Алексей Петров в неговата „Лев Инс“,


И съдружник на Алексей Петров е с място в бутиковата агенция

а преди това – близо 12 години в банка „Виктория“. Именно тази финансова институция запознава него и новоназначената за директор на БАЕЗ Бойка Василева. През март 2009 г. тя става член на Управителния съвет на отдавна несъществуващата банка, като се говори, че е привлечена от „Емпорики банк“ директно от Гълъбин Гълъбов преди придобиването на активите й от „Креди Агрикол“.


ТБ „Виктория“ събра новите шефове на БАЕЗ

Отстранени са двама. Това са Веселин Рашин и Димитър Русков, сочи още справката на изданието. 

На основната снимка: Дочо Карадочев