ВКС допусна жалба срещу отказ за промяна на пола

Новини
14:38 - 07 Юли 2023
1923
ВКС допусна жалба срещу отказ за промяна на пола

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) е допуснал за разглеждане жалба срещу отказ на две инстанции за смяна на пола и имената на транссексуален в документите за самоличност, съобщи правният сайт lex.bg в петък.

Това се случи въпреки тълкувателното решение на ВКС от края на февруари, според което транссексуалните хора в България не могат юридически да сменят пола си, тъй като той е "детерминиран по рождение".

Жалбата може да бъде отхвърлена. Допускането ѝ до разглеждане обаче е пробив, след като след приемането на тълкувателното решение по-рано през годината състави на ВКС не допуснаха до разглеждане делата на за смяна на пола, които са били отказани на първа инстанция.

Жалбата е по същото дело, което доведе до постановяването на тълкувателното решение, и е допусната от върховните съдии Мария Иванова (председател на състава), Даниела Стоянова и Любка Андонова.

Тълкувателното решение от февруари предизвика граждански протест. Преди това юридическата смяна на пола беше възможна, като съдиите се позоваваха на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), на съдебната практика на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), както и на Закона за българските документи за самоличност.

Решението на ВКС дойде, след като през 2021 г. Конституционният съд (КС) извърши задължително тълкуване на понятието „пол“, с което на практика прие, че то следва да се разбира само в биологичния му смисъл, а не и в смисъла на социална роля.