ВКС: Командосът Ангел Желязков убил умишлено съперника си полицай, чакал го с нож

Военният излежава 7-годишна присъда

Топ
17:30 - 15 Юли 2024
3130
ВКС: Командосът Ангел Желязков убил умишлено съперника си полицай, чакал го с нож

Командосът от Пловдив Ангел Желязков е убил умишлено полицая Добромир Лазаров заради дознателката Люба Алексова, защото след скандал го е чакал, въоръжен с нож, а при това положение не може да се говори за неизбежна отбрана. Това пише в мотиви на ВКС, който в края на март отмени предишната присъда на Желязков и го прати в затвора за 7 години с окончателно решение.

Красивата дознателка живяла първо с Желязков, после влязла във връзка с Лазаров, но и двамата разбрали за любовния триъгълник и започнали да я притискат да направи избор. На 20 май 2018 г. Лазаров започнал на звъни на съперника си и да настоява да се видят, той приел и Алексова не успяла да осуети срещата. Ангел Желязков й казал, че е пиян и не може да се бие, затова взел ножа и когато Лазаров му нанесъл удар в лицето, го пробол няколко пъти. Делото се проточи с години и беше връщано 2 пъти от ВКС, последното произнасяне на Военно-апелативния съд в София беше, че той е невинен в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Присъдата е само 7 години заради многобройните смекчаващи отговорността на Желязков обстоятелства – не е осъждан; събрани са отлични данни за личността му в професионален план; процесуалното му поведение е изрядно – съдействал е на органите на разследването, като е посочил къде е изхвърлил средството на престъплението, оказал е помощ на жертвата до идването на специализираната лекарска помощ, давал е обяснения и има критично отношение към извършеното.

Бившият командос вече е в затвора.