ВКС оправда Венци Чикагото за заканата за убийство към лекар

На 17 януари 2022 г. Венцислав Ангелов нападна джипи в Ново село и се опита да го удуши

Актуални новини
17:35 - 07 Август 2024
1186
ВКС оправда Венци Чикагото за заканата за убийство към лекар

Венцислав Ангелов, по прякор Чикагото, е оправдан по обвиненията за хулиганство и закана за убийство на лекар. Това съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС).

През 2023 г. Русенският районен съд постанови една година и половина затвор затова, че на 17 януари 2022 г. Ангелов нападна личен лекар в русенското Ново село и се опита да го удуши. Причина за агресията към медика била смъртта на негов пациент, който той бил задължил да се ваксинира срещу COVID-19. През цялото време на спора и борбата между двамата, Венцислав Ангелов-Чикагото снима с телефон.

По-късно с присъда на окръжния съд Чикагото е изцяло оправдан, което пък е протестирано от прокуратурата. ВКС се отбелязва, че според обвинителната теза хулиганската проява на подсъдимия се свежда до викове, отправени обиди и заплахи.

„В обобщение и в отговор на доводите в протеста за недопустимото поведение и посегателство спрямо лекар, следва изрично да се отбележи, че действително поведението на подсъдимия е укоримо и неправомерно, но е недопустимо правната му оценка като закана с убийство, а също и като хулиганство в очертаната му от обвинението конкретна деятелност, установяваща се реализирана в рамките на приетата по делото фактология.

Отделен е въпросът доколко е осъществено друго по-леконаказуемо престъпление, но същият не е поставен в протеста, а и обсъждането му е безпредметно при липсата на процесуално легитимирана по делото страна да
поиска това, както правилно е отбелязал и въззивният съд", констатират върховните съдии.