ВКС пак ще решава за "Чората"

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска рестарт на делото

Новини
12:19 - 06 Юни 2019
1217
ВКС пак ще решава за "Чората"

Петчленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) с докладчик Даниела Атанасова, ще разгледа на 14 юни делото по искането на главния прокурор Сотир Цацаров и петимата осъдени бивши полицаи - Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков – за възобновяване на делото за смъртта на арестанта Ангел Димитров – Чората, съобщиха от съда.

От съобщението на ВКС става ясно, че първи иск за преразглеждане на присъдите е подал осъденият Мирослав Писов. С две последователни определения, съдът е присъединил към неговото искане и това на останалите четирима бивши полицаи, както и това на главния прокурор.

С друго определение от 29 май 2019 г. на петчленен състав на ВКС са оставени без уважение исканията на петимата осъдени за спиране на изпълнението на влязлата в сила на 19 май 2019 г. присъда, уточняват от ВКС.

Миналия петък стана ясно, че освен петимата осъдени на по 7 години затвор бивши полицаи, и главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от ВКС отмяна на постановеното решение от 19 април 2019 г. и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на съда. Според обвинител № 1, присъдите на бившите служители на МВР са "явно несправедливи", а освен това и, че "съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила".

Цацаров смята още, че съдебният състав не е взел под внимание, заключението на вещите лица по делото, според което "смъртта на Ангел Димитров не е причинена от тежка черепно-мозъчна травма и руптура на аортата", като е уточнено и че "всички травматични увреждания по тялото на пострадалия са с повърхностен характер и с ограничено до несъществено значение върху общото му състояние".