ВКС върна делото срещу Боян Расате за нападението над ЛГБТИ центъра

Актуални новини
17:34 - 17 Юни 2024
1827
ВКС върна делото срещу Боян Расате за нападението над ЛГБТИ центъра

ВКС върна за ново разглеждане на Софийския апелативен съд делото срещу Боян Расате за непристойни действия,
грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, извършени в ЛГБТИ общностния център Rainbow Hub през 2021 г., съобщиха от съда.

С присъда от 24 юни 2022 г. на Софийския градски съд осъди Боян Расате за това, че в съучастие с неустановени по делото лица извършил непристойни действия. Той беше освободен от наказателна отговорност, като му беше наложена „глоба" в размер на 3000 лева. Оправдан беше по обвинението, че деянието да е извършено с изключителна дързост.

С въззивната присъда на Софийския апелативен съд Расате беше признат за виновен като му беше определено наказание „пробация" с пробационни мерки: „задължителна регистрация по настоящ адрес" за срок от 6 месеца с периодичност два пъти седмично и „задължителни периодични срещи с пробационен служител" за срок от 6 месеца.

Върховните съдии сочат, че нито осъждането на подсъдимия, за което е настъпила реабилитация, нито данните за висящи досъдебни производства, посочени от прокурора в обвинителния акт, са били съобразявани от предходните съдебни инстанции в дейността им по индивидуализация на наказанието.

Върховните съдии констатират непълнота на мотивите в постановения от въззивния съд съдебен акт.
Те подчертават, че суверенно право на съда по фактите е да формира вътрешното си убеждение по достоверността, надеждността и достатъчността на доказателствата и доказателствените средства.

Законосъобразното му упражняване обаче изисква задълбочен и цялостен анализ на всеки елемент от доказателствените материали, какъвто не се разкрива от съдържанието на атакувания съдебен акт.