Вкусни домати от родния град на Ванга сринаха цените

Нашите производители не могат да устоят на конкуренцията от Струмица

Икономика
13:48 - 10 Юли 2019
2698
Вкусни домати от родния град на Ванга сринаха цените

Качествени и вкусни едри розови домати от Струмишкото поле на Северна Македония срина цените до рекордните 50 стотинки за килограм. Град Струмица в Северна Македония е известен и с това, че в него преди повече от век се е родила пророчицата Ванга.

От другите сортове на зеленчуковата борса в Кърналово се предлагат домати дори по 30 стотинки за килограм на едро. За последната седмица цената е паднала почти двойно, оплакват се производители от Петричко и Санданско, които не могат да удържат на конкуренцията.

Същите домати се появяват на пазара в Благоевград по 2,50 лв. а в София достигат до 3,50-4 лева. Причината не е само богатата реколта през тази година и пренасищането на пазара, но а и факта, че в Северна Македония държавата по традиция от много години субсидира земеделието.

„Пазарна икономика, имаме свободно движение на стоки и капитали“, философстват търговците прекупвачи и пълнят бусовете си с домати от Северна Македония. „Такъв срив на цените досега не сме имали. Загубите ще са огромни”, казва Георги Петров, цитиран от "Монитор". През миналата година също падна цената, но най-ниската слезе до 60 стотинки за килограм на едро.