Влади Въргала свързан с жертва на „Килърите“

Петър Христов спасил майката на актьора, бизнесменът бе убит с 5 куршума на 8 януари 2018-а

Изповеди
15:55 - 10 Януари 2023
24546
Влади Въргала свързан с жертва на „Килърите“

Актьорът-режисьор Владислав Карамфилов – Влади Въргала поиска улица във Велико Търново да бъде кръстена на убития от „Килърите“ бизнесмен Петър Христов, с когото се оказа житейски свързан.

Според Въргала кръщаването на улица е необходимо да се случи, за да се отдаде почит към личността на покойния инвеститор, който оставил следа и като един от най-големите дарители в региона.

В емоционална публикация във фейсбук Влади Въргала разказа как две години преди убийството на Петър Христов е преживял изключително драматична ситуация, в която задочна подкрепа получил именно от убития на едва 49 години бизнесмен.

Майката на актьора – Анета, била между живота и смъртта след преживян инсулт. Лекували я в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където д-р Николай Мойнов направил всичко по силите си, за да стабилизира състоянието й.

„Бдях денонощно до майка ми във великотърновската болница. Месец и половина се борихме за живота й. Тя ту си тръгваше, ту се връщаше… Нещата изглеждаха безнадеждни. Състоянието й се влоши до такава степен, че усещах края. Хванах парализираната й ръка и другата. Допрях устните си и докато чувах редките й хрипове, се прощавах с нея. Усещах, че сме на прага и неизбежното следва. Болеше много, но бях щастлив, че можем да се простим“, написа Въргала.

За щастие Анета успяла да излезе от критичното състояние и актьорът бил окуражен от медицински екип, че скоро ще я изпишат. Лечението продължило още няколко дни и положителната прогноза на лекарите се сбъднала. В деня на изписването Въргала забелязал нещо, което го трогнало до сълзи.

„Подгъвайки чаршафа в единия ъгъл, видях табелка на леглото, закрепена върху рамката. На нея беше изписано „Дарено от г-н Петър Христов на 4.11.2008 г.“. Десет човешки години преди да го убият, той се беше погрижил за такива като мен и майка ми“, гласи още публикацията на режисьора.

49-гoдишният Пeтър Хриcтoв бe разстрeлян нa 8 януaри 2018 г. прeд oфиca cи нa ул. „Рaлeвицa“ в Coфия. Килърът, кoйтo ce криeл в cъceдeн cтрoeж, уцeли c пeт куршумa бизнecмeнa - три попаднаха в гърдитe, eдин в глaвaтa и eдин в шиятa. По Христов бе стреляно с чешки картечен пистолет "Скорпион". Такова автоматично оръжие се използва от професионални убийци за мокри поръчки. Бизнесменът бе откаран във ВМА, но въпреки 30-минутните реанимационни действия почина.

Считаният за мозък на бандата на „Килърите“ Георги Вълев е поръчал убийството на бизнесмена от килията. Това е една от версиите за показния разстрел отпреди 5 години.

Вълев, който бе осъден заедно с Петър Стоянов - Сумиста и Васил Костов - Кеца на доживотен затвор за убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и великотърновския адвокат Петър Лупов през 2009 година, си направил подарък на рождения ден - 8 януари, поръчвайки екзекуцията на Петър Христов.

Версията звучи абсурдно, но не е невъзможна. Още в началото на мегаделото срещу „Килърите“ Георги Вълев заявявал, че именно Петър Христов е виновен за неговия арест, за да съсипе бизнеса му и да го замести.

За никого във Велико Търново не е тайна, че Вълев бе най-мощният хотелиер и ресторантьор в областния център и Арбанаси до ареста му през 2010 г. След като освободи нишата в бранша, негови обекти бяха поети от фирмите на Петър Христов, припомня „Борба“.