Владимир Чуков: Има ескалация на напрежението между кюрдите и Турция

От няколко дни турска артилерия бомбардира селата около град Хасеки, заяви арабистът

Новини
18:27 - 14 Ноември 2022
2893
Владимир Чуков: Има ескалация на напрежението между кюрдите и Турция

"Има ескалация на напрежението между кюрдите и Турция. Сега обаче при тази ситуация очевидно, че нещата ще се влошат, а и без това трябва да кажем, в момента има много силна ескалация на напрежението между Партията на демократичния съюз на управляващата в Североизточна Сирия - това са кюрдите, и с тяхната автономия от една страна, и Турция. От няколко дена турска артилерия бомбардира селата около град Хасеки, това е основният гард", това каза арабистът и международен анализатор проф. Владимир Чуков.

"Също така има демонстрации, организирани от автономията, или поне това, което те твърдят, срещу употребата от Турция на химическо оръжие в Ирак", обянси проф. Чуков, уточнявайки, че са кадри на ПКК, които са дошли от Ирак.

Той коментира и защо се получава тази ескалация сега.

"Защото в Северна Сирия Турция започна да прави едни промени, преструктуриране на военните формирования, които управляваха тези 5% окупирана територия от Сирия, и най-вече става въпрос за Африн.

Така че това напрежение се зароди може би преди 20 дена, а може би много по-рано, тъй като в Турция Ердоган много отдавна заявява желанието си да направи широкомащабна операция в Северна Сирия. И по-специално в онези части, в онези територии, които са на турско-сирийската граница, оставащи под контрол на сирийските кюрди.

Той е заявил много отдавна, че трябва да бъдат превзети или изчистени от кюрди градовете Манбидж и Тел ал Руфат, а също така и Кубане. И именно тук е акцентът, че тази жена вероятно е тръгнала от Кубане, и оттам е получила нареждането за терористичния акт", обясни той пред радио "Фокус".

Арабистът обясни, че има няколко версии за терористичния акт - че шведски кюрди са тези, които са го направили, а и напомни, че в момента Турция изисква от Швеция да се предадат определени кюрди, които живеят на нейна територия. Друга версия е, че Гърция или Иран стои зад този атентат.

"Един кюрдски анализатор дори отбеляза, че този атентат е работа на "дълбоката турска държава“. Тоест, че това са съюзниците на Ердоган – турските националисти, които не са доволни от контакта, който Ердоган направи съвсем скоро с Партията на демократичните народи, които имат около 10% от гласовете на турските гласоподаватели, с оглед да спечели предстоящите президентски избори. Много интересна версия също. Така че всякакви екзотики има и съвсем нормално е при подобен тип тероризъм да има подобно обяснение", обърна внимание международният анализатор.