Владимир и Владимира да почерпят днес

Култура
07:37 - 15 Юли 2024
1762
Владимир и Владимира да почерпят днес

На 15 юли Православната църква чества Свети княз Владимир. Той е известен с покръстването на Киевска Рус през 988 г. Животът му има два периода - езически и християнски. Като езичник е жесток, отмъстителен и порочен, извършил е множество престъпления. Преди кръщението си ослепял. В християнския период извършва просветителска дейност и укрепва християнската вяра

Владимир е старинно име, видоизменено от Владимер и означава "велик владетел", "владетел на света".

Св. велик княз Владимир е княз на Киев от 980 до 1015 г. И макар бабата на Владимир, Св. Олга, да е била християнка, самият той е възпитан с езическата вяра. Като трети син на княза - не му се полага титла, но през 980 г. той се възползвал от войната между по-големите си братя Олег и Ярополк и става Велик княз на Киевска Рус. Малко по-късно, за да получи благословията на византийския император Василий II, приема християнската вяра и покръства цяла Киевска Рус. На негово име са наречени една от най-големите църкви в Киев и Киевския университет.

Смята се, че Свети Владимир полага основите върху, които се гради хилядолетният храм на руската вяра, нация, държава и руската култура. Той се смята за духовен прародител на руския народ. Промяната в душата на Владимир, е толкова голямо чудо, че не може да се обясни с никакви човешки усилия, а само с Божията милост и могъщество.

Имен ден на 15 юли празнуват Владимир, Владимира, Владена, Влада, Влади, Владо, Господин.