Владислав Горанов: Бюджетът е на ръба на дефицита и няма никакви буфери

Това, което се предлага в 3-годишната бюджетна прогноза, не върви в правилна посока - коментира бившият финансов министър

Новини
09:20 - 27 Ноември 2023
2040
Владислав Горанов: Бюджетът е на ръба на дефицита и няма никакви буфери

Опитът в годините да се трупат дългове и да се държи голям дефицит не е дългосрочно устойчива стратегия. Това, което се предлага в 3-годишната бюджетна прогноза, не върви в правилна посока - коментира в студиото на "Денят започва" бившият финансов министър Владислав Горанов по отношение на бюджета за следващата година.

Той смята, че ако се иска да се намали дефицита, трябва или да се вдигат данъци, или да се режат доста разходите в бюджета, защото 3% е лимита на възможен дефицит, а за следващата година тези 3% са свързани и с близо 12 млрд. лева нов дълг.

"Основните ми подозрения, че с този по-голям дефицит ще се помогне на по-високото ниво на инфлация, което ни отдалечава от еврозоната. Друг съществен проблем с философията на макрорамката това е твърдо оптимистично заложените приходи - добре, че се направи корекция поне по отношение на таксите, свързани с газа, за които беше предварително ясно, че няма да бъдат събрани заради начина, по който бяха въведени, а и заради липсата на възможност на практика едно чуждестранно юридическо лице да бъде обложено с такива големи суми на наша територия - говорим в случая за "Газпром", посочи Горанов.

Той отбеляза още, че когато има голям дефицит, той неминуемо върви с големи дългове. Всъщност освен, че бюджетът е на ръба на дефицита, той няма никакви буфери.