Владислав Горанов се хвали с кредитния рейтинг на страната

Повишението е в резултат на устойчивото развитие на икономиката на България, без натрупване на макроикономически дисбаланси

Топ
17:34 - 01 Декември 2019
1750
Владислав Горанов се хвали с кредитния рейтинг на страната

По кредитен рейтинг изпреварваме всички други Балкански държави. Това е добра отправна точка за дебати за бюджета, обясни министърът на финансите Владислав Горанов.

Той добави, че след кризата в КТБ успяхме не само да възстановим кредитния рейтинг, а и да увеличим перспективите. Нашите партньори ни имат доверие. По-големият кредитен рейтинг е предпоставка за развитие през следващата година.

Вчера мeждyнapoднaтa peйтингoвa aгeнция Standard & Poor's повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България с положителна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите.

Повишението е в резултат на устойчивото развитие на икономиката на България, без натрупване на макроикономически дисбаланси.

Премиерът Борисов също коментира: "Standard&Poor's е най-голямата международна рейтингова агенция. Този рейтинг отговаря на много атаки към нас".

По думите му, "преди година никой не вярваше, че ще направим всичко възможно да влезем в чакалнята на Еврозоната. Това означава стабилни финанси. Това означава стабилна банкова система, контрол върху банковата ни система. Показваме стабилен напредък".

Борисов обясни, че "това е посланието към нашите приятели център-дясно. Благодаря на Иван Костов, направи прекрасно интервю, той даде точни оценки по много теми".

Премиерът иска да увеличи качеството на живот. "Колкото струва, ще го направим. Убеден съм, че Европа ще тръгне много рязко срещу замърсителите на въздуха. Трябва да проведем дебат, искаме ли да живеем в смог, широк дебат - доктори, психолози".

Борисов обяви още, че в сряда ще има решение на МС и за освобождаването на областния управител на Перник Ирена Николова, заради кризата с водоснабдяването и протестите в града.

"Не може, пак казвам, има градове и области, сложиха си режим и харчеха разумно. Променяме цялото водоснабдяване за стотици милиони. Там заради пустите избори, кметът си понесе своята оценка. Мисли се допълнително откъде може да има водоснабдяване", обяснява Борисов.