Владислав Панев: Какъв фалит, “Неохим” е с рекордна печалба!

Производителят на азотни торове е спечелил 75 милиона лева за шестмесечието 

Новини
09:02 - 15 Август 2022
7378
Владислав Панев: Какъв фалит, “Неохим” е с рекордна печалба!

Вчера (събота - б.р.) Бойко Борисов направи рейд в Димитровград, където обясни в каква криза е вкарал предишният кабинет местния торов завод "Неохим". Стана ми интересно в каква и отворих отчета му за първите 6 месеца на 2022 година. Печалба от 75 млн. лева (рекорд за дружеството за всички времена), близо 4 пъти повече в сравнение с миналата година. 

Това написа във Фейсбук бившият депутат в 47-ото Народно събрание, избран от листата на “Демократична България” в София, Владислав Панев. 

Приходите растат близо тройно (защото поскъпват и природния газ, и амониевата селитра, която произвежда "Неохим"). Разходите за заплати са 12 млн., с осигуровките 15 милиона. Няма и 4% от обема на приходите, обяснява той. 

Вижда се, че конюнктурата за "Неохим" е била повече от отлична. Между другото обикновено през лятото заводът затваря за ремонт. Чух се със собственика (познаваме се, роден съм и съм живял доста години в Димитровград), според когото тази година са нямали такива намерения, но цените на газа наистина ги удрят. Заради масирания внос на азотни торове, на който не може да устои. 

Иначе единственият конкурент на "Неохим" — девненският Агрополихим обяви, че работи на пълен капацитет след 50 дневно прекъсване за модернизация. Той обаче инвестира в терминал за внос на амоняк, така че не е зависим въобще от природен газ. Така, без да моли държавата за нещо, продължава да печели. Който инвестира — произвежда и не се оплаква от внос на конкурентна продукция. 

А защо Борисов реши да прави кампания в родния ми Димитровград? Ми много просто. Собственикът на завода Стефан Димитров миналата година беше кандидат за депутат на ГЕРБ и за малко да влезе в парламента. Няма лошо, ама чак да фалира, след като е спечелил 75 млн. лева за шестмесечието, не знам.