Владислав Панев: Омразата между България и Македония се подклажда от чужди служби

Много хора се хранят от това неразбирателство, заяви съпредседателят на ДБ

Свят
19:19 - 30 Януари 2023
3145
Владислав Панев: Омразата между България и Македония се подклажда от чужди служби

Много хора се хранят от това неразбирателство и тези проблеми между България и Северна Македония, подклаждани и от чужди служби, най-вероятно. Тази констатация направи в "Още от деня" по БНТ Владислав Панев, който е съпредседател на "Демократична България" и лидер на Зеленото движение в коалицията.

Според него обстрелването с език на омразата няма да доведе до нищо добро. Той очаква промени в учебниците по история, особено в македонските, за да може младите хора да започнат да гледат по различен начин на България.

Панев подчерта, че е най-добре България и Северна Македония да развиват културно-икономическите и културните си връзки. А като причина за напрежението той посочи "бизнеса с омразата, когато наближат избори". Според него и у нас, и в РСМ има партии които нагнетяват напрежение, а обикновени хора като Християн Пендиков, който бе бит заради българското си самосъзнание, страдат.

"Европейската перспектива за РСМ е важна от гледна точка на българския национален интерес. Гоце Делчев едва ли си е представял да има граница между тия планини, които сега са в двете страни, напротив - очаквал е македонци да идват тук да учат, ние също ще ходим да правим бизнес", посочи Панев.

За предстоящите парламентарни избори депутатът посочи, че се оформят два политически блока - от едната страна на бариерата на ГЕРБ, БСП и ДПС, а от другата - "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Тепърва ще се изяснява формулата за явяване на изборите, а националният съвет на Зеленото движение е дал мандат за преговори с ПП още преди 2 седмици.

"Наличието на реформаторско правителство е от ключово значение за бъдещето на държавата за десетилетия напред. Днес на икономическа комисия е блокиран Законът за застраховането, а той е важен, защото "зелената карта" е под мониторинг, тъй като конкретна застрахователна българска компания не си плаща по щетите в чужбина и това е от много години", заяви Панев.

Според него всички партии, освен ПП и ДБ "пазят този бизнесмен, което е пречка за влизане в еврозоната". Реформите в България не се случват заради интересите на хора които имат по-равни права", смята той.

Панев подкрепя идеята на шефа на правната комисия Радомир Чолаков тя да заседава следващите два месеца, макар да не може да взима решения, но пък да подготви текстовете за промени в НПК. "Този подход е правилен, тези 2 месеца трябва да бъдат употребени не само за кампания, а и за реални действия", добави той.

Според него за основа на бъдещо споразумение с ПП трябва да послужи фиксиран бюджетен дефицит от 3% от БВП. Ако икономиката расте, или приходите са повече, тогава може да се мисли за намаление на данъците или повече социални плащания.