Владислав Панев: При връчен трети мандат на ДБ, ще трябва да се потрудим

Дано имаме достатъчно време да съставим нужните приоритети и програма за такова правителство, и да успеем, заяви депутатът

Новини
21:49 - 02 Юли 2022
2484
Владислав Панев: При връчен трети мандат на ДБ, ще трябва да се потрудим

"Ако ни бъде връчен мандат в този парламент и виждаме шанс да се реализира правителство, което обаче да може да свърши определна работа в полза на България, очевдино ще рябва да се потрудим за третия мандат", заяви зам.-председателят на ПГ на "Демократична България" Владислав Панев.

Той напомни, че по Конституция срокът при връчването на мандат за съставяне на правителство в този случай е малко по-дълъг от първия и втория.

"Той може да обхване две седмици, защото първо се връчава на партия или парламентарна група, която след една седмица посочва кандидат за министър-председател. Така че се надявам да имаме достатъчно време да съставим нужните приоритети, нужната програма за такова правителство и да успеем да убедим мнозинството депутати. Но това не на свяка цена”.

Панев не изключи възможността да поканят БСП за партньор, тъй като по антикорупционната тема "са на една вълна".

В понеделник има Национален съвет на „Зелено движение”, посочи депутатът. Една от темите ще са имената в кабинета с мандат на ПП.

Преди това за тях ще разговарят в рамките на коалицията ДБ. Панев коментира още: „Логично е да се случи отново номинацията Борислав Сандов като вицепремиер и министър на околната среда и водите. Но не трябва да изпреварваме събитията”.

Той каза, че не вижда проблем Кирил Петков да е министър на финансите: "Но става въпрос за това, че 121 депутати не трябва да видят проблем в това”.

Панев не отговори дали на отцепилите се от ИТН депутати ще бъдат предоставени четирите ведомства, които бившата им партия оглавяваше в кабинета на Кирил Петков.

Но подчерта: "Моето мнение е, че ако те могат да излъчат достатъчно кадърни министри, които могат да свършат определена работа и да постигнат определени резултати до края на годината, тази опция е отворена”.

Владислав Панев изрази надежда мандатът да бъде реализиран и да се продължи работа по важните за страната закони. Той не мисли, че трябва да се прави крачка назад в решението за изгонване на руските дипломати.

А за това как ще с еотрази тована енергината ни сигурност, посочи: „АЕЦ Козлодуй има запаси от ядрено гориво за 2 години напред. Така че непосредствена опасност ядрената централа да не работи няма. Изключено е това. Ако спре вноса на руски петрол не мисля, че ще окаже кой знае какво влияние, защото рафинерията може да преработва и друг. Вярно, че има разлика 30-35 долара разлика, но то не се чувства по бензиностанциите оосбено”.