Владо Чуков: Белгия създаде джихадистката култура!

България си остава атеистична държава, с атеистично общество, заяви арабистът

Новини
22:25 - 30 Март 2023
3617
Владо Чуков: Белгия създаде джихадистката култура!

"Личността на българина, уличен в участие в терористична група в Белгия, е много интересна. От белгийските и френските медии научаваме, че това е човекът, доставял оръжие. При нашите сънародници това не е прецедент. Нашите хора, ислямизирани, радикализирани на Запад, всъщност са в периферията и са привлечени от някой криминален бос, както вероятно е станало и с това момче", коментира арабистът Владимир Чуков.

„В Белгия може да се види колко наши сънародници работят по строежите и по кафенетата. Обикновено, първият работодател, който е много отзивчив - това е турски гражданин. Те имат много дълбоки корени в белгийската икономика. Предполагам, че това момче от Благоевград е попаднало в мрежите на турския гражданин Хасан, за когото е много ясно, че е лидерът”, добави той.

Чуков посочи, че Белгия е държава, създала джихадистка култура.

„Среда на джихадизъм. Имат „Моленбек” - квартал в Брюксел, от който излязоха повече от половината от белгийските джихадисти. Там, до 2016 г., полиция не влизаше. След това властите видяха, че няма как да не влязат там, тъй като това е генератор на терористи”, обясни арабистът.

За ситуацията в нашата страна той каза: „България си остава атеистична държава, с атеистично общество. Ислямските радикали дори не са приети от самото ислямско общество. Това е характерно за цяла Източна Европа. Нека погледнем Западна и Източна Германия - в Източна няма нищо, докато всичките джамии са в Западна”.