Владо Михайлов и Владо Пенев ни припомнят "За хвърчащите хора" (ВИДЕО)

Популярните актьори изпълняват емблематичното стихотворение на Валери Петров по случай Деня на народните будители

Култура
09:07 - 30 Октомври 2023
3166
Владо Михайлов и Владо Пенев ни припомнят "За хвърчащите хора" (ВИДЕО)

Актьорите Владимир Михайлов и Владимир Пенев, в компанията на популярния глас Константин Динчев, напомнят за ролята на будителите в живота – във видео, което представя стихотворението на Валери Петров – „За хвърчащите хора“.

Инициативата е на платформата за аудио и електронни книги „Сторител“ по случай Деня на народните будители, който се отбелязва на 1 ноември. Целта е макар и за по-малко от минута българите да се откъснат от ежедневните грижи, да се обърнат към духовните ценности, да отдадат почит не само на историческите личности, които са оставили дълбока следа в националното самосъзнание, но и на всички, които задават добрия пример и днес, разказват инициаторите.

Затова и избраното послание е „Винаги ще има гласове, в които ще искаме да се вслушваме“.

„Всяко време има нужда от своите будители. Дори и в най-мрачните времена, хора са обричали живота си на тази мисия, знаейки, че това ги води към сигурна смърт. Това е едно от най-благородните призвания, които мога да си представя. За щастие и днес в тази епоха на бездуховност, такива „хвърчащи хора“ съществуват. И у нас имаме примери сред учители, лекари, писатели, режисьори, художници, актьори“, казва актьорът и певец Владимир Михайлов.

„Тази година искахме да дадем повод на българите да си спомнят не само безспорните личности от историята ни, но да потърсят светлината и надеждата в будителите на нашето време. Неслучайно, избрахме Валери Петров и неговата изключителна творба „За хвърчащите хора“. Той е достоен пример, близък до съвремието ни – с личността си, с по-малко известното си призвание на лекар, с работата си като поет, писател и сценарист, с изключителните преводи на Шекспир, с човеколюбивите послания, които е оставил и за малките, и за порасналите. Вярваме, че мъдрите му думи и напомнянето за мисията на „хвърчащите хора“ сред нас ще събудят умовете и сърцата на хората тази година”, разказва Лиза Василева, мениджър на „Сторител“ за България.