Владо Михайлов облече ризата на Кърт Кобейн и разказа живота му

Аудиокнигата "Да служиш на слугата. Спомен за Кърт Кобейн" излезе в Storytel с гласа на българския рок музикант

Изповеди
11:33 - 21 Юни 2024
7151
Владо Михайлов облече ризата на Кърт Кобейн и разказа живота му

Актьорът и музикант Владимир Михайлов облече ризата и влезе в обувките на легендарния Кърт Кобейн, за да превърне в аудио книга биографията на вокала на Nirvana "Да служиш на слугата. Спомен за Кърт Кобейн" специално за Storytel. Заради изумителния си талант и харизмата си Владо заслужено спечели да бъде наричан Царят на превъплъщенията.

Последният мениджър на Nirvana, верен приятел на Кърт Кобейн, управител на голяма музикална компания – Дани Голдбърг, се заравя в прашните кътчета на паметта си, за да възроди легендарния образ на мъжа, променил рока завинаги. Така той написва "Да служиш на слугата. Спомен за Кърт Кобейн". Това е емоционална равносметка на Голдбърг за американския певец, отишъл си твърде рано, но осезаемо жив на всяка страница от тази забележителна книга.


"Избрахме Владо да прочете тази биография не просто, защото сме фенове на тембъра на гласа му и много харесахме как прочете други знакови заглавия в каталога на Storytel като биографията на Фреди Меркюри и оригиналните аудиосериали на Storytel - "1984" и "Риалити", но и защото самият Владо е музикант и има отношение към рока и грънджа. Стори ни се най-логично именно той да може да влезе най-успешно в обувките на разказвача на тази история. Така и стана!", споделиха специално за Lupa.bg от Storytel България.

Само един отдаден докрай на каузата на рока певец, китарист, текстописец и композитор, какъвто е Владимир Михайлов, би могъл да пресъздаде емоционално чрез гласа си живота на "лошото момче" на рока - Кърт Кобейн. Защото самият Владо усеща музиката и темперамента на фронтмена на Nirvana. Може би и затова ризата на Кърт Кобейн така добре приляга на вокалиста на Slng и REWIND!, който специално за новата аудиокнига на Storytel България, засне креативна фотосесия и клип, впечатлявайки с леопардова риза и с модерни слънчеви очила.

"Рокът е с мен, откакто се помня. Рокът е нещо, което е в клетките ти. То е нещо, което може да бъде възпитано в теб, но е и нещо, което носиш по някакъв начин. Разпознавам такива хора. Те може и да не са рок музиканти. Рокът е натюрел, той е енергия и това е начинът, по който ти правиш всичко, когато си такъв човек. Смятам, че за добро или за лошо при мен е така", сподели наскоро пред Lupa.bg популярният български актьор и музикант.

"Рокът винаги носи някакво истинско откровение, винаги носи нещо много лично, нещо много специално и то се разпознава не само в музиката, а и в изкуството по принцип. Така че рокендролът не е само в музиката, рокът е в изкуството и рокът е в отношенията и в живота", така искрено и от сърце описа рокендрола през собствените си очи Владимир Михайлов. А историята на Nirvana и на нейния вокалист безспорно е част от знаменитата история на световната рок музика.

„За мен беше изключително интересно преживяване да прочета тази книга. Всичко е разказано много честно и в детайл, но и с разбиране и деликатност. Има и няколко момента, които няма как да не те разплачат“, сподели Владимир Михайлов. Въпреки че е голям фен на сиатълския рок по собственото му признание, той никога досега не е изпълнявал на сцена парчета на Кърт Кобейн.

Авторът на биографията на Кърт Кобейн - Дани Голдбърг работи с Nirvana от 1991 до 1994 г., най-впечатляващия период от живота на Кърт. Поема групата, без дори да подозира, че един ден Кобейн ще стане поп икона с наследство, голямо колкото това на Джон Ленън, Майкъл Джексън или Елвис Пресли.

В този ключов момент албумът Nevermind постига космически успех и не само превръща Nirvana в най-успешната рок банда в света, но и поставя пънка и грънджа на световната сцена. По това време Кърт се жени за Кортни Лав, а връзката им става основна тема на медиите. Бори се и със зависимостта си към хероина. Битка, която в крайна сметка ще загуби и която ще завърши със съкрушителното му самоубийство.


„Да служиш на слугата“ хвърля нова светлина върху тези критични години. Голдбърг цитира документи, които досега не са били известни, интервюира семейството, приятелите на Кобейн и бившите членове на групата. Разказът му прави детайлна, рядко срещана картина на творческия гений, състраданието, амбициите и незабравимото наследство на Кърт. 


Преводач на биографията на вокалиста на Nirvana е Бистра Георгиева. Аудиокнигата "Да служиш на слугата. Спомен за Кърт Кобейн" излезе в Storytel на 20 юни с гласа на Владимир Михайлов.