Влагата удря в ставите

Възрастните първи усещат промените във времето

Здраве
08:12 - 30 Май 2019
11782
Влагата удря в ставите

Дъждовете се отразяват не само на настроението, но влияят пряко върху здравето. Влагата удря директно в ставите. Захлаждането на времето, преминаването от сандали към обувки с по-дебели подметки и промяната на хранителния режим понякога довеждат и до тежки усложнения. Дори онези възрастни хора, които са смятали себе си за здрави, установят изненада, че всъщност, са се лъгали.

Резките промени във времето се отразяват най-болезнено на коленете и ставите на ръцете, тъй като те са натоварени с тежестта на самото тяло и са в непрекъснато движение. Артритите са най-честите заболявания през този сезон. Те представляват възпаления на една или няколко стави. Причината често пъти е нарушение в работата на имунитета, а повод за проявата на заболяването могат да бъдат не само студеното време и най-обикновената настинка, но и стресът.

Артритът може да се появи на всякаква възраст. Най-тежкият и опасен е ревматоидният, защото е автоимунно заболяване. Той поразява хората под 50-годишна възраст. Жените боледуват три пъти по-често в сравнение с мъжете, тъй като техните полови хормони засилват възпалението. Ако артритът не се лекува, той може да доведе до инвалидност.

Артрозите пък започват с промяна в структурата на ставите. С тази диагноза са предимно възрастните хора – над 60 години. Обикновено не се оплакват от скованост и ограничаване на движенията. Заболяването не може да бъде пренебрегнато тъй като предизвиква болка и възпаление.

Износването на ставния хрущял, особено на коленете, може да се прояви внезапно през есенните месеци с остра болка и възпаление. Самият процес се развива постепенно с години, без човек въобще да подозира за него. Той става явен, когато болката стане неудържима, неусетно човек започва да променя походката си, за да щади засегнатия крак.

В повечето случаи първоначалната проява е придружена и с възпаление. Дългите години ходене с високи токове и обувки с неудобна извивка на ходилото, както и травма в детството или пубертета, която впоследствие е отшумяла, отключват износването на ставния хрущял. От това заболяване след 40-годишна възраст страда всяка десета жена, а след 50-те всяка пета.

Проблемът се усложнява от факта, че хрущялът е тъкан, която не се възстановява. Забавянето на процеса се постига с физиотерапия, намаляване на теглото, преминаването на обувки с височина на тока 3-4 см и подходящи хранителни добавки, които обикновено се предписват от ортопедите. При по-тежките случаи, в коленете се инжектира хиалуронова киселина, която овлажнява областта на ставите и възпрепятства триенето им. В особено напреднала фаза на заболяването се налага дори смяна на ставата.