Власт и опозиция кръстосаха шпаги заради пенсии и майчинството

250 лв. ще е минимална пенсия от 1 юли, 380 лв. - обезщетение за дете

Политика
13:16 - 04 Декември 2019
2053
Власт и опозиция кръстосаха шпаги заради пенсии и майчинството

Поредният консервативен бюджет на управляващите, съставен в стила „ала-постна-пица”, повиши до максимум градусите на напрежение в пленарната зала на Народното събрание. Повод за това стана решението на властта минималната пенсия да бъде едва 250 лв, и от от 1 юли 2020 г.

Тази политика на управленската коалиция вбеси опозицията в лицето на БСП и ДПС, които настояха за преизчисляване на пенсиите и бързото им актуализиране.

„Ще се позова на думите на министър-председателя. Той постоянно повтаря, че имаме сериозен ръст в икономиката и в БВП. Значи, ние работещите всяка година произвеждаме повече и БВП се увеличава. Той казва, че безработицата е рекордно ниска. Следователно максимален брой българи работим. Казвате, че имаме рекорден излишък. Още един приход за увеличаване на пенсиите. Тогава защо не искате?“, попита от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Колегата й Георги Гьоков от социалната комисия в НС алармира в пленарната зала, че пенсиите за осигурителен стаж и възраст в нашата страна са неадекватно и неоправдано ниски, а в пенсионно-осигурителната система са натрупани проблеми и деформации, за които този бюджт на ДОО не предлага никакво решение.

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов пък предложи от името на ДПС осъвременяването на пенсиите да става вместо от 1 юли от 1 януари всяка година.

Спорове предизвика и новината, че обезщетението за отглеждане на дете през 2020 г. остава 380 лв. „От 2013 г. обезщетението за отглежданене дете е почти замразено. Раждат се все по-малко деца и трябва да обърнем посоката на политиките за стимулиране на семействата”, обяви народният представител от БСП Надя Клисурска.

Депупатите от ГЕРБ обаче дадоха контра примери в с държавите от ЕС в тази посока.

„От целия ЕС в Бългаприя майчинството като майчинство от 0 до първата година е платено и една година. Всички други държави в ЕС мачинството е 3-4-5 месеца“, отчете Румен Генов от ГЕРБ. И риторично попита социалистите:

БСП наистина ли смятат, че с 650 лв. обезщетение за отглеждане на дете ще стимулират раждаемостта?”

Социалистите настояваха размерът на обезщетението да е 650 лв., а от „Воля“  - да е в размер на минималната заплата. Предложенията им обаче не бяха приети от пленарна зала.