Властите в Газа съобщиха за 18 души убити при израелски удари

Свят
15:35 - 09 Октомври 2024
4937
Властите в Газа съобщиха за 18 души убити при израелски удари

При израелски удари в централната и северната част на Газа са били убити най-малко 18 души, включително 5 деца и 2 жени, съобщиха днес представители на контролираните от ислямисткото движение "Хамас" местни власти.

При два удара са били поразени палатки в бежанските лагери Нусейрат и Бурейдж в Централна Газа. Телата на 9 души, включително 3 деца, са били докарани в болница "Мъчениците на Ал Акса" в близкия град Дейр ал Балах.

При предишен удар са загинали 9 души, по данни на болница "Ал Ахли", до която са били транспортирани телата. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви снощи, че Израел е убил и наследниците на лидера на "Хизбула" Хасан Насралла, след като временният ръководител на ливанската групировка обеща тя да даде отпор на въоръжените сили на Израел в Южен Ливан.

Преди една година бойци на "Хамас" нападнаха земеделски общности и армейски бази, като убиха около 1200 души, предимно цивилни. Около 250 човека бяха отвлечени, като стотина от тях все още се намират в Газа, но се смята, че около една трета от тях са загинали. Общият брой на жертвите на израелската офанзива в палестинската територия надхвърли 42 000.

Израел води в момента война с "Хамас" в Газа и с "Хизбула" в Ливан, след като шиитската групировка започна да изстрелва ракети по страната на 8 октомври.