Властите в Иран изтезавали децата, задържани при протестите

Свят
12:13 - 16 Март 2023
1260
Властите в Иран изтезавали децата, задържани при протестите

Разузнаването и силите за сигурност на Иран извършват ужасяващи изтезания срещу протестиращи деца, за да прекратят участието им в националните протести, съобщава "Амнести интернешънъл".

В доклад на неправителствената организация се посочва, че въпросните действия се изразяват в побой, бичуване, използване на електрошок, изнасилване и друго сексуално насилие.

Преди да ги освободят, държавните агенти често са заплашвали децата със съдебно преследване по обвинения, наказуеми със смъртна присъда, или с арест на роднините им, ако се оплачат.

Протестите в Иран избухнаха през септември миналата година, след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, задържана от моралната полиция в страната. Първоначално протестите бяха насочени срещу задължителното носене на хиджаб от жените, но впоследствие започнаха и призиви за нова революция.

По данни на иранските власти общият брой на задържаните във връзка с демонстрациите е над 22 000 души. Въпреки че не предоставиха разбивка на това колко от задържаните са деца, държавните медии съобщиха, че те са съставлявали значителна част от протестиращите.

"Ирански държавни агенти са откъснали децата от семействата им и са ги подложили на невероятна жестокост. Отвратително е, че длъжностни лица са упражнявали такава власт по престъпен начин върху уязвими и уплашени деца", заяви Даяна Елтахауи, заместник-регионален директор на "Амнести интернешънъл" за Източна и Северна Африка.

Тя настоя властите незабавно да освободят всички деца, задържани само с основанието, че са участвали в мирен протест.