Властите в Нигерия с победа над ислямистите от Боко Харам

Президентството предупреждава за нова заплаха от международни джихадистки структури

Свят
16:47 - 31 Юли 2019
1998
Властите в Нигерия с победа над ислямистите от Боко Харам

Нигерийското президентство увери днес, че е победило ислямистите от Боко Харам, предаде АФП.
Ислямистите от Боко Харам започнаха бунта си преди 10 години. В сраженията между тях и силите за сигурност в Североизточна Нигерия загинаха стотици поддръжници на Боко Харам.

Освен това кървавият конфликт отне живота на близо 27 000 души, а над 2 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си. Насилието се разпространи дори в съседните страни.

"Позицията на нигерийското правителство е, че тероризмът на Боко Харам бе редуциран и победен. Истинският Боко Харам, който ние познаваме, е победен", се казва в изявление на нигерийското президентство. В него обаче се отбелязва, че сега страната е изправена пред нарастващата заплаха, идваща от международни джихадистки структури.

Нигерия е изправена пред смесица от остатъци от Боко Харам, от престъпни групи и от джихадистки групи, произхождащи от Магреб и от Западна Африка, пристигнали след кризата в Либия и рухването на "Ислямска държава" в Близкия изток", се казва в изявлението. В него се отбелязва, че последиците от това се изразяват в нарастване на трансграничните престъпления и разпространението на леки оръжия в района на езерото Чад.

През 2015 г. нигерийската армия, подпомагана от международна коалиция, изгони Боко Харам от големите градове в Североизточна Нигерия, които групировката беше превзела. В резултат на това нейните бойци се разпръснаха в отдалечени райони, но продължават да извършват атаки. Отцепническа фракция от Боко Харам, наречена Провинция на Ислямска държава в Западна Африка, която е предана на "Ислямска държава", от една година нанася тежки удари на нигерийските военни. През уикенда при атака на фракцията на Боко Харам, ръководена от историческия лидер на групировката Абубакар Шекау, бяха убити 65 селяни близо до град Майдугури.

По-рано днес "Ислямска държава" съобщи, че е убила или ранила над 40 военни в щата Борно, в Североизточна Нигерия, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на ИД, разпространено от агенцията й Амак. Военните са убити и ранени в две отделни атаки, извършени вчера срещу казарма в град Бенишейк и срещу военен пост в Бага.