Властите в Ню Йорк с крути мерки срещу епидемията от морбили

Глоби и затваряне на училища предприеха управляващите в северния щат заради зачестилата заболеваемост от дребна шарка

Актуални новини
13:13 - 30 Април 2019
1836
Властите в Ню Йорк с крути мерки срещу епидемията от морбили

Налагане на солени глоби и затваряне на училища предприеха властите в Ню Йорк в опит да се спре разпространението на морбили, информира АП. Властите настояват да се премахнат религиозните изключения при ваксиниране срещу дребна шарка.

От 1 януари в САЩ са регистрирани 704 случая на морбили, което е 25-годишен връх. За съпоставка за цялата 1994 г. са регистрирани 963 случая на заболели от дребна шарка. Повечето заразени са в град Ню Йорк и окръг Рокланд в щата Ню Йорк. Почти всички случаи са сред членове на ортодоксални еврейски общности.

Здравните власти обявиха, че 57 души са призовани да се явят пред съда, след като са нарушили извънредна заповед, която изисква от хората в някои райони на "Бруклин" да се ваксинират срещу морбили. Всеки от тях е заплашен от глоба от 1000 долара.

Градските власти затвориха още две училища, след като е установено, че има ученици, които не са доказали, че са ваксинирани. Така общият брой на затворените училища достигна седем.

В Рокланд подкрепят отмяна на щатски закон, който позволява изключение при имунизация, основаващо се на религиозни вярвания.